Er vi gået for langt i lovgivningen og reglerne, når vi forhindrer døende patienter i at ryge en sidste cigaret for at beskytte andre mod passiv rygning?

Det spørgsmål fik Venstres formand Lars Løkke Rasmussen åbnet op for i onsdags, da han begravede sin far Jeppe Løkke Rasmussen fra Græsted Kirke.

Jeppe Løkke Rasmussen blev sendt på gaden for at ryge sit livs sidste cigaret, og det havde Lars Løkke og hans kone Sólrun svært ved at se fornuften i.

- Vi har strammet reglerne for meget, sagde den tidligere statsminister, da han talte ved faderens kiste.

På Rigshospitalet i København er det almindeligt, at alvorligt syge mennesker sidder foran indgangene til hospitalet og ryger, selvom det faktisk også er forbudt.

Der er indrettet én lille rygepavillon, og hvis man ikke vil benytte sig af den, skal man helt væk fra matriklen.

Det vil sige, at patienterne skal bevæge sig helt ud på Blegdamsvej, hvis de vil have sig en smøg. Og det er ikke noget særsyn på landets hospitaler.

Lige nu raser debatten på både bt.dk og BT's Facebookside. I alt er har artiklen affødt langt flere end tusind kommentarer og de strømmer stadig ind.

Mange - både rygere og ikke-rygere - kan forstå, hvorfor det skal være absolut forbudt med rygning af nogen art, mens andre udtrykker sympati og forståelse for den situation, de døende patienter er i.

Teresa Hermansen er en af dem, der har deltaget i debatten på bt.dk:

- Selv jeg er ikke ryger, men har arbejdet på hospitalet og synes, at det er uværdigt, at tvinge dødsdømte til ikke at ryge. De kan ikke bliver raske, hvis de stopper, men den cigaret er deres sidste glæde. Hvorfor tage den glæde fra dem? Vi andre har måske andre laster som alkohol, cola, slik, burgere osv. Det er også skadeligt, og skal det forbydes?  

Hun slutter med at eftersøge løsninger som eksempelvis rygekabiner til de patienter, der gerne vil have retten til at ryge en cigaret i deres sidste timer, så de ikke skal ud på gaden med kørestol og stativ med drop.

- Der er også et hensyn at tage til de andre der er indlagt på samme stue/afdeling, men når det er sagt, så burde der kunne indrettes et rygerum som svagelige patienterne kunne køres hen i, så de slap for at skulle ud i kulden, skriver Gitte Saldern Juhl på Facebook.

Men mange taler også for den nultolerance-taktik, der bliver ført.

- Rygerne (de fleste) er selvcentrede egoister! Det er vildt ubehageligt at gå forbi - eller gå bag en ryger på f.eks. gaden, og få en gang cigaretrøg blæst i ansigtet. Rygning burde forbydes alle steder, undtagen i folks eget hjem. Og det er overhovedet ikke synd for en døende mand, at han ikke må ryge hans sidste cigaret et offentlig sted. Det giver ham da ikke mere ret til, at være til gene over for andre mennesker, bare fordi han er døende, skriver eksempelvis Peter Dyhr på bt.dk.

Det er ikke første gang Lars Løkke tager afsæt i sin fars situation. Under den seneste valgkamp valgte Lars Løkke at bruge sin far som eksempel under en større tv-debat på DR, da snakken faldt på det danske sundhedsvæsen.

Følg debatten på bt.dk HER og debatten på Facebook HER