Unge københavnere strømmer til banko. Det traditionelle spil er ikke længere for storrygende pensionister. Nu er det også for de smarte unge, som bruger banko til at få en pause og være med i fællesskaber.

Rigtig mange unge har taget det traditionelle, folkelige spil “banko” til sig.

Flere steder i København mødes unge for at spille banko. Ét af de steder er Nørrebrohallen, som for to år siden begyndte at afholde bankoaftener.

Men stik mod arrangørernes forventninger, dukkede der ikke nogen pensionister op. Det var de unge mellem 20 og 35 år, som ville være med.

»Der har før været banko i hallen, hvor det kun var pensionister og cigarer,« fortæller Jan Boel, der er næstformand i bestyrelsen hos Stevnsgade Basketball, som arrangerer bankoarrangementerne i Nørrebrohallen.

Sådan er det ikke længere. Én gang om måneden dukker der nemlig 500 bankoglade unge op til spilleaftenerne.

Billetterne bliver revet væk og der går ikke langt tid, før arrangørerne kan melde udsolgt.

»Billetsalget bliver sat i gang kl. 12. og om aftenen regner jeg med, at 300 af billetterne er solgt,« fortæller Jan Boel.

Arrangementerne bliver udsolgt hver måned, og har været det siden de startede for to år siden.

Bodegabanko hitter

På Haabet Bodega på Amagerbrogade har de banko hver tirsdag. Også her er det primært unge spillere.

»Jeg synes ikke, at gamle mennesker har monopol på banko. Det er sjov og ballade, når der er helt fyldt op. Folk har kampråb og mobber de andre borde. Folk buer for sjov, hvis der er nogen ved et andet bord der får banko,« fortæller Amina Charai som ejer Haabet Bodega.

Bodegabankoen startede for et år siden og har været populært blandt de unge. Det er der ifølge ungdomsforsker på Aarhus Universitet, Jens Christian Nielsen, flere grunde til:

»Det bliver den her lidt sjove blanding, hvor det for nogle er familietradition og for andre bliver det et lidt kitsch tilbud, som kan være sjovt at prøve.«

Banko er et fællesskab

At det lige netop er banko der samler de unge, kommer ikke bag på ungdomsforskeren.

»Der er jo en hygge-faktor over banko. Man skal bare holde øje med sin bankoplade og så har spillet rimelig simple regler. Der er ikke så meget at forholde sig til og man oplever et stort fællesskab,« siger Jens Christian Nielsen.

Fællesskabet ved banko giver de unge en ny måde at være sammen på, og kan være et opgør med de digitale medier.

»Banko kan være med til at reetablere ideen om, at folk mødes i ansigt-til-ansigt-fællesskaber,« siger Jens Christian Nielsen.

Den forståelse har arrangøren Jan Boel også fået fra de unge bankospillere.

»Noget tyder på, at det at lægge telefonerne væk og kigge hinanden i øjnene, det sætter de unge større pris på, end de tør indrømme. Det var der en nørrebrohipster med langt skæg, der sagde til mig,« fortæller Jans Boel.

Det er nemlig en helt speciel type af unge, der har taget ’gammelmands-sporten’ til sig. Men på længere sigt kan de offline fællesskaber sprede sig ud over bankospil, mener Jens Christian Nielsen.

»Fremover kan man nok godt se flere lidt gammeldags, traditionelle trends, men det kommer nok stadig til at være en smule niche-præget,« siger Jens Christian Nielsen.

Denne artikel er skrevet af journaliststuderende fra Roskilde Universitet som en del af et samarbejde mellem BT og Journalistik på RUC.