Tilfældighed. 'En begivenhed, et forhold eller et fænomen, der indtræffer uventet, uforudset, vilkårligt eller ikke planlagt'. For et år siden endte tre mennesker i armene på tilfældigheden, da de blev hvirvlet ind i historien om terroristen Omar Abdel Hamid el-Hussein. Uden at de vidste det.

Det skulle have været en helt almindelig lørdag. Hun skulle have kørt en helt almindelig tur i bilen. Han skulle have samlet en helt almindelig kunde op i taxaen. Medarbejderen skulle have betjent en helt almindelig internetbruger.

Sådan blev det ikke.

Den dag havde danskpalæstinensiske Omar Abdel Hamid el-Hussein taget turen mod først Østerbro og siden Indre By i København med våben i hænderne. Og med 'Paradis' i øjnene.

Under sin jagt på endemålet for et år siden den 14. februar tog han livet fra to mænd, der ofrede sig selv for at redde andre, sårede seks betjente og krydsede flere uskyldige menneskers vej. Uden at de vidste det, kiggede de en terrorist i øjnene.

Og i det øjeblik, i den øjenkontakt, blev tre mennesker uventet, uforudset og vilkårligt hevet ind i en kamp mod uret for at sætte en stopper for hans jagt.

Kvinden
Stille sad hun i bilen. Kæresten var på vej, og hun havde sat nøglerne i tændingen, mens hun selv havde sat sig på passagersædet. Uvidende om, hvad der var sket få minutter før blot få hundrede meter fra, hvor hun sad. Og ventede.

Tre minutter forinden var en mand i ’en sort jakke’ mødt op ved Krudttønden på Østerbro i København. Omar Abdel Hamid el-Hussein.

I armene havde han haft en fuldautomatisk militærriffel, model M/95. 28 skud affyrede han mod stedet, hvor det blev holdt et debatarrangement om ytringsfrihed og censur.

Filminstruktøren Finn Nørgaard mistede livet. Han havde forsøgt at overmande manden i den sorte jakke og forhindre, at nogen blev ramt af kuglerne. Det kostede hans eget liv. Fire betjente blev såret.

Samtidig med at de første anmeldelser om skyderiet løb ind hos Københavns Politi klokken 15.33, flygtede gerningsmanden fra stedet. Ad baggårde endte han på Borgmester Jensens Alle nogle hundrede meter nord for Krudttønden.

Der fik han øje på bilen. En mørk VW Polo. Med kvinden på passagersædet. Og nøglerne i tændingen.

Hun blev tvunget ud af bilen, før han satte sig bag rattet og forsvandt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Efter attentatet mod Krudttønden flygtede Omar Abdel Hamid el-Hussein nordpå, hvor han endte på Borgmester Jensens Alle. Der tvang han en kvinde ud af en bil, hun havdet siddet i, mens hun ventede på sin kæreste. Han kørte væk i bilen, som efterfølgende blev efterlyst.
Efter attentatet mod Krudttønden flygtede Omar Abdel Hamid el-Hussein nordpå, hvor han endte på Borgmester Jensens Alle. Der tvang han en kvinde ud af en bil, hun havdet siddet i, mens hun ventede på sin kæreste. Han kørte væk i bilen, som efterfølgende blev efterlyst. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Til politiet fortalte hun, at hendes mobil lå i bilen. Politiet forsøgte at spore den for at finde ud af, hvor gerningsmanden kørte hen, men den viste sig ikke at være tændt, og den kunne derfor ikke spores. I stedet blev hendes bil efterlyst, da politiet formodede, det kunne være attentatmanden fra Krudttønden, der havde taget den.

Omkring to timer efter, at kvinden havde stået ansigt til ansigt med Omar Abdel Hamid el-Hussein, ringede en borger ind til politiet. Han havde set kvindens bil.

Da en patrulje kom frem til stedet, hvor bilen holdt ved Borgervænget 24 på Østerbro, fandt de den tom. Den så ud til at være blevet flyttet omkring 25 meter fra det sted, hvor manden havde set den. Fronthjelmen stod samtidig på klem. En mistanke om, at en bombe kunne være lagt i bilen, opstod.

Mens politiets sprængstofhunde og forsvarets bomberydningstjeneste blev tilkaldt, blev området undersøgt for videoovervågning.

Overvågningsbillederne viste senere, at gerningsmanden var kørt fra stedet. I en taxa.

Artiklen fortsætter under billedet.

I området omkring Borgervænget 25 på Østerbro i København efterlod Omar Abdel Hamid el-Hussein den stjålne bil og bestilte en taxa.
I området omkring Borgervænget 25 på Østerbro i København efterlod Omar Abdel Hamid el-Hussein den stjålne bil og bestilte en taxa. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Taxachaufføren
I lidt over tre kilometer sad de sammen i taxaen. Chaufføren og Omar Abdel Hamid el-Hussein.

Det københavnske taxaselskab havde modtaget et opkald fra ham omkring klokken 15.55. Han ville gerne bestille en taxa til Borgervænget.

Uden at vide, hvem han var, eller hvad han havde gjort mindre end en halv time før, holdt en chauffør kort tid efter ind til siden og lukkede ham ind i taxaen.

Selve turen tog ikke lang tid fra Østerbro til Nørrebro. Længere tid tog det, før det stod klart, hvem han havde haft siddende i sin taxa.

Fire og en halv time efter, Omar Abdel Hamid el-Hussein havde bestilt taxaen, blev han fundet på overvågningsbillederne. Fra videoen kunne politiet også finde ud af, hvilket taxaselskab han havde ringet til.

Klokken 22.31 blev taxachaufføren kontaktet af politiet. Efter at have hentet den unge mand på Borgervænget, havde han sat ham af ved en adresse i Mjølnerparken, fortalte han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Efter at taxachaufføren satte Omar Abdel Hamid el-Hussein af et sted i Mjølnerparken på Nørrebro, mødtes han tilsyneladende med fire mænd, der nu er tiltalt for at medvirket til terror.  
Efter at taxachaufføren satte Omar Abdel Hamid el-Hussein af et sted i Mjølnerparken på Nørrebro, mødtes han tilsyneladende med fire mænd, der nu er tiltalt for at medvirket til terror.   Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Selve overvågningskameraet fra taxaen gjorde det ikke muligt at identificere manden. Men vigtige spor fra blev sikret fra den, mens overvågningsbilleder fra ankomststedet i Mjølnerparken gjorde det muligt for politiet at printe et billede af manden og udsende det ud til betjentene og pressen sammen med et udbygget signalement.

Ved hjælp fra billeder fra overvågningskameraer kunne man også se den unge mand gå ind i en opgang. Han blev der ikke længe. Mindre end en halv time senere forlod han stedet 15.37.

Derfra gik der flere timer, før han dukkede op igen. Denne gang på en internetcafé.

BT har været i kontakt med taxaselskabet, der oplyser, at chaufføren ikke ønsker at kommentere sagen.

Medarbejderen
De hvide vægge, de sorte møbler og det blå skær fra lamperne tog imod Omar Abdel Hamid el-Hussein, da han kort efter klokken 21 dukkede op ved internetcafeen PowerPlay på Nørrebro.

I en times tid sad han der. Foran computeren. Hans mørke jakke udskiftet med en lysere.

Han havde ikke selv skaffet sig adgang til den eller betalt for den ved medarbejderen. Det havde derimod fire andre mænd. Sådan lyder det i anklageskriftet mod dem.

Han havde mødtes med dem i og omkring Mjølnerparken. To af dem er tiltalt for at have bortskaffet den fuldautomatiske militærriffel, han havde brugt ved Krudttønden. Alle er de tiltalt for medvirken til terrorisme og for at have opildnet Omar Abdel Hamid el-Hussein til at angribe. Igen.

Så der sad han ved computeren. Og ledte. Efter det næste mål efter hans angreb ved Krudttønden.

Til sidst fandt han frem til synagogen, forlyder det i anklageskriftet.

Artiklen fortsætter under kortet.

Før han forlod internetcafeen, delte han penge ud til sine kammerater. Det skriver Radio24syv på baggrund af efterforskning foretaget af Københavns Politi.

Han fortalte angiveligt, at han ikke længere havde brug for pengene. For han skulle ’i Paradis’.

Frem og tilbage cyklede han omkring midnat i Indre By tæt på synagogen i Krystalgade. Sandsynligvis for at rekognoscere området.

Klokken 00.41 gik han hen mod indgangen og trak sine våben. Den frivillige vagt Dan Uzan mistede livet, da han stillede sig i vejen for at stoppe ham. To betjente blev såret.

Samtidig holdt efterforskere stadig øje med de direkte videoovervågningsbilleder fra Mjølnerparken, hvor taxachaufføren havde sat Omar Abdel Hamid el-Hussein af. Senere på natten fik de øje på en person, der passede til signalementet af gerningsmanden.

Han stod foran en opgang samme sted, som gerningsmanden havde forladt om eftermiddagen. Han gik ikke ind.

Hverken uventet, uforudset eller vilkårligt fulgte to betjente efter ham, da han gik videre. Da han nærmest gemte sig i indgangsdøren til Svanevej 1 på Nørrebro, tog de kontakt til ham - med deres våben trukket.

I samme øjeblik vendte Omar Abdel Hamid el-Hussein sig om. Iført skudsikker vest og bevæbnet med en pistol i hver hånd, en Walther og en 9-mm-pistol. Han nåede at skyde tre gange mod politiet, før betjentenes kugler fældede ham.

Klokken 05.03 lå Omar Abdel Hamid el-Hussein død på gaden. 22 år gammel. Tilfældighederne var forbi. Det samme var menneskejagten.

BT har været i kontakt med ejeren af internetcafeen, der oplyser, at medarbejderen ikke ønsker at kommentere sagen.

Kilder: Rigspolitiets redegørelse, anklageskrift og interviews.