Beboere i en hel karré i Aarhus midtby er klar til at erklære mågerne krig. Inger Kristoffersen har støbt kuglerne.

Tal pænt om måger til Inger Kristoffersen, og hun bliver ikke vred.

Hun bliver edderspændt rasende.

Efter en sommer med næsten konstante mågeskrig ved lejligheden, hvor hun bor til leje, er nerveenderne blotlagte. Når humøret alligevel er nogenlunde, skyldes det, at hun nu ser ud til at have fundet en løsning, som kan skabe ro i den karré på Frederiksbjerg, hvor hun bor.

»Vi er rigtig mange borgere her, som ikke bare er småirriterede over mågerne. I sommer, mens mågerne har haft unger, har vi været generet af dem i en grad, så det nærmest har været umuligt at bo her,« siger hun.

Læs også:

I sommer, mens mågerne har haft unger, har vi været generet af dem i en grad, så det nærmest har været umuligt at bo her,« siger Inger Kristoffersen.
I sommer, mens mågerne har haft unger, har vi været generet af dem i en grad, så det nærmest har været umuligt at bo her,« siger Inger Kristoffersen. Foto: Axel Schütt
Vis mere

Mindst seks par måger har ynglet i karréen denne sommer.

»Der er tale om en koloni. Mågerne skriger i døgndrift som ind i helvede for at sige det ligeud. De fleste nætter har vi kun kunnet få nattero sammenlagt tre-treenhalv time. Samtidig har vi stort set ikke kunne bruge vores altaner og gårdarealer, fordi der har været en forfærdelig larm konstant.«

Allerede i foråret begyndte Inger Kristoffersen, som i flere somre i træk har været plaget af mågeskrig, at undre sig over, at ingen myndigheder tilsyneladende vil gøre noget ved byens mågeproblem.

Kære ser ungerne på en måde ud. Problemet er, at de vagtsomme forældre skriger af  fuld hals, mens der er unger i reden. Foto: Inger Kristoffersen
Kære ser ungerne på en måde ud. Problemet er, at de vagtsomme forældre skriger af fuld hals, mens der er unger i reden. Foto: Inger Kristoffersen
Vis mere

»Aarhus Kommune har jo ganske vist lovet interesserede ejendomsejere at søge Naturstyrelsen om lov til at begrænse mågeplagen, men kommunen har ikke selv tænkt sig at foretage sig noget.«

I krig

Så gik hun i krig og begyndte at ringe rundt til de forskellige myndigheder. For at undersøge, hvem der kunne tænkes at ville hjælpe.

»Efterhånden som jeg satte mig mere og mere ind i sagerne, stod det klart for mig, at jeg blev nødt til at udnævne mig selv til koordinator for projektet. Ellers ville der ikke ske noget.«

»Og der skal ske noget. Jeg har læst mig til, at de mågeunger, som er blevet født her i år, vil komme tilbage næste år. Og senere kommer ungernes unger også tilbage, så prognosen siger, at kolonien vil vokse.«

Blandt andet denne måge har beboerne i karréen måttet høre på hele sommeren.
Blandt andet denne måge har beboerne i karréen måttet høre på hele sommeren. Foto: Axel Schütt
Vis mere

Inger Kristoffersen begyndte med at kontakte samtlige 25 ejendomsejere i karréen. Siden har hun holdt møder med dem og fået fuldmagt fra næsten alle. De enkelte lejere har hun også kontaktet.

»Jeg har mødt dybt frustrerede beboere. Deres børn kan ikke sove om natten. Ja, folk overvejer at flytte herfra, så slem er larmen, og jeg forstår dem godt, for hvad i himlens navn skal folk stille op, når de bliver mødt af en flok flyvende rotter, som myndighederne ikke vil gøre noget ved?«

Læs også:

»Jeg har lige læst, at kommunen vil bruge 50 millioner kroner på at forbedre ældres søvn. Jamen, det er fint. Men hvad med at gøre noget ved det mågeproblem, der forhindrer hundredvis af mennesker i midtbyen i at sove?«

Kuglerne er støbt

Efterhånden har Inger Kristoffersen opgivet at få kommunen til at hjælpe. Nu har hun selv støbt kuglerne til en plan, der skal gøre det muligt for beboerne igen at sove om natten.

Når hun har alle fuldmagter i hus, vil hun bede kommunen på ejernes vegne ansøge Naturstyrelsen om lov til at indsamle reder og få mågerne skudt. Og når den tilladelse kommer, vil beboerne i karréen igen blive kontaktet af Inger Kristoffersen, som denne gang vil bede om penge.

»Jeg har snakket med et skadedyrsfirma, som har en skytte, som er vant til at skyde måger. Han har fortalt mig, at hvis man skyder mågerne i en koloni, kan man i hvert fald fjerne problemet den pågældende sommer. Hvis man de følgende år holder øje med, om nye måger bygger reder, kan man faktisk løse problemet,« mener hun.

Pengene til skytten skal nok komme ind, mener hun.

»Jeg har oplevet, at folk nærmest faldt mig om halsen, når jeg ringede på. ’Vi vil gerne betale, vi vil gerne betale, bare vi kan få lov at sove om natten’, lød det. Og det var både lejere og ejere, der sagde sådan,« forklarer Inger Kristoffersen.

Mågerne i hendes karré kan regne med ro de næste måneder. Men i det tidlige forår går det løs, hvis det står til Inger Kristoffersen.