Politiets efterforskning af weekendens uroligheder under et Reclaim the Streets-arrangement centrerer sig om det venstreradikale kollektiv Bumzen på Nørrebro.

Alle personer, som er sigtet for optøjerne på Nørrebro, har folkeregisteradresse på kollektivet. Det meddeler politiinspektør Poul Kjeldsen fra Københavns Politi til Berlingske.

Sidste weekends gadefest endte med, at der blev kastet brosten og molotovcocktails mod poliet, mens Politimuseet, banker og flere ejendomsmæglere fik smadret ruder. I kølvandet derpå foretog politiet tidligt torsdag morgen 28 anholdelser på fire adresser i København. 25 af de anholdte blev taget med fra Bumzen og kørt i bus til Bellahøj Station.

11 personer blev løsladt umiddelbart efter anholdelsen, mens de resterende 14 Bumzen-beboere blev sigtet efter straffelovens paragraf 134 om grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden.

Politiet har oplyst, at de har fundet frem til de anholdte ved hjælp af vidner og videoovervågning, men kan ikke komme nærmere ind på, hvilke spor i efterforskning der præcist har sendt dem i retningen af kollektivet.

Berlingske har besøgt kollektivet på Baldersgade og talt med en række af de beboere, som blev anholdt. Ingen ønsker at stå frem, men flere undrer sig over, at politiet er gået så målrettet efter Bumzen. De hævder desuden, at flere af de sigtede slet ikke deltog i Reclaim the Streets-demonstrationen natten mellem lørdag og søndag.

Foruden de 11 sigtede Bumzen-beboere er yderligere to 17-årige drenge blevet sigtet og varetægtsfængslet i 13 dage. De mistænkes for groft hærværk i forbindelse med, at en bank på Østerbro fik knust vinduer og smadret en hæveautomat i timerne efter optøjerne på Nørrebro. De to drenge er bosat i henholdsvis Indre By og Valby.

Det er altså udelukkende beboere fra Bumzen, som politiet indtil videre knytter til urolighederne på Nørrebro. Politiinspektør Poul Kjeldsen forventer dog, at efterforskningen kan sprede sig til andre adresser.

»Vi efterforsker for at finde dem, der har gjort det, og de kan være fra alle mulige steder. Ikke kun fra kollektivet. Vi efterforsker stadig mange forskellige spor,« siger Poul Kjeldsen.

Endnu er ingen sigtet i forbindelse med de molotovcocktails og brosten, som blev kastet mod politiet.

Bumzen har siden 1986 været et epicenter for den yderste venstrefløj i København. Dengang blev de to sammenhængende huse - der i dag udgør en café og et kollektiv - besat af BZ-bevægelsen. Som det eneste besatte hus fra 1980erne blev Bumzen aldrig ryddet, og huset er i dag legaliseret og står som et af de vigtigste mødesteder for de venstreradikale og anarkistiske bevægelser i København, fortæller Peter Grønlund, forfatter til »Subkultur« og flere andre bøger om danske undergrundsmiljøer.

»Det er helt klart kernemiljøet i de venstreorienterede miljøer, der centrerer sig omkring Bumzen. Både historisk og i dag samler stedet de mest aktive på venstrefløjen,« siger han.

Under politiets anholdelser på stedet, blev der også fundet en lang række våben. Blandt andet trækøller, peberspray, knive og en sok med batterier, der kan bruges som slagvåben.