Et flertal af danskerne mener, at en del af matematiktimerne i folkeskolen bør gå til undervisning i privatøkonomi.

Flere matematiktimer i folkeskolen og mere undervisning i privatøkonomi skal forhindre, at unge havner som dårlige betalere i RKI, mener bankernes brancheorganisation, Finansrådet, der nu opfordrer regeringen til at opruste den privatøkonomiske undervisning i folkeskolens ældste klasser, skriver Politiken.

En ny undersøgelse viser, at et stort flertal af danskerne ønsker mere undervisning i privatøkonomi i folkeskolen – gerne som en integreret del af de ekstra matematiktimer, der blev vedtaget i forbindelse med den nye folkeskolereform.

88 procent af alle danskere med en husstandsindkomst på op til 700.000 kroner mener, at nogle af de ekstra matematiktimer skal omsættes i undervisning i privatøkonomi.

»Alt for mange unge mennesker mangler den basale forståelse for de privatøkonomisk faldgruber, selv om de allerede i afgangsklasserne kan begynde at stifte gæld, optage lån og påtage sig fritidsjob, hvor de tjener penge. 55.000 af de godt 225.000 danskere, der i dag er registreret i RKI som dårlige betalere, er under 30 år. Derfor er det på høje tid, at vi sætter privatøkonomi tydeligere på skoleskemaet, enten i matematiktimerne eller i samfundsfag«, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

»Det budskab vil vi gerne sende til politikerne på et tidspunkt, hvor de er i fuld gang med at diskutere den nye skolereform. Og det ser ud, som om danskerne er enige i, at der skal undervises mere i privatøkonomi,« tilføjer han.

Niels Storm Stenbæk mener, selv om det først og fremmest er forældrenes opgave at opdrage deres børn, er de langtfra altid i stand til at forklare fælderne i et kviklån eller betydningen af de årlige omkostninger i procent.

»Det bør være en fælles opgave for forældre og skole, men det er desværre ikke alle forældre, der magter opgaven. Og det giver under alle omstændigheder rigtig god mening at bruge matematikundervisningen til eksempelvis at lære de unge, hvad en rente er for en størrelse«, siger Finansrådets cheføkonom til Politiken.