Knap 70 procent af danskerne støtter den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der i 2013 lækkede fortrolige oplysninger fra den amerikanske efterretningstjeneste.

Det var det rigtige at gøre, da Edward Snowden i 2013 begyndte at lække en lang række fortrolige oplysninger om den amerikanske efterretningstjenestes globale masseovervågning.

Det mener 68 procent af danskerne i en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Amnesty.

»Støtten til Snowden viser, at danskerne slet ikke er i tvivl om, at det er i offentlighedens interesse, at vi i dag kender til den massive amerikanske overvågning af borgere i lande verden over,« siger Trine Christensen, der er vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark, i en pressemeddelelse.

15 procent svarer ved ikke, mens 17 procent er uenige i Snowdens beslutning.

Edward Snowden var ansat hos en samarbejdspartner for den amerikanske efterretningstjeneste NSA og blev verdensberømt, da han i juni 2013 lækkede hemmeligt stemplede dokumenter om efterretningstjenestens overvågning af blandt andre medlemmer af Europa-Parlamentet. Han er siden blevet hyldet af flere for at have sat gang i en debat om, hvordan myndighederne overvåger folk i den digitale tidsalder.

Trine Christensen efterlyser politisk opbakning til Edward Snowden, der i øjeblikket bor i Rusland med en midlertidig asyltilladelse. Et bredt flertal i Folketinget vendte i april tommelfingeren nedad til at et forslag fra Enhedslisten og Uffe Elbæk om at give Snowden amnesti i Danmark.

»Vi kunne savne, at politikerne anerkendte Snowdens betydning for at have startet debatten om masseovervågning, og at politikerne i Danmark i det hele taget tog en langt mere seriøs tilgang til beskyttelsen af borgernes privatliv i stedet for at falde tilbage på de samme standardsvar omkring overvågningen,« siger Trine Christensen.

Socialdemokraterne har anerkendt, at Snowden har begyndt en vigtig debat om overvågning, men understreger ligesom de Radikale, at whistlebloweren står anklaget for at have lækket de fortrolige oplysninger i USA.

Amnesty har yderligere også spurgt danskerne, om der bør laves en officiel dansk undersøgelse af USAs overvågning i Danmark, og om Snowdens afsløringer har fået dem til at ændre deres internetvaner.

Danskerne er splittede om behovet for en undersøgelse. 42 procent af de adspurgte mener, overvågningen bør undersøges, mens 47 procent er uenige.

Hele 88 procent af danskerne svarer nej til, at afsløringerne har fået dem til at ændre deres internetvaner, mens blot 11 procent har ændret adfærd.