Carina-sagen og finanskrisen har nedjusteret danskernes syn på fattigdom siden 2008.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>En ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 viser, at danskernes opfattelse af fattigdom har ændret sig markant siden 2008. Det skyldes finanskrisen og den aktuelle Carina-sag, mener eksperter.

- Krisen må være hovedforklaringen på dette skred. I 2008 troede vi, at vi kunne flyve - for evigt - men siden er den barske realitet gået op for mange. I dag kender mange nogle, som er kommet i problemer, og det vil naturligt forandre opfattelsen af, hvad der er ret og rimeligt, siger Mette Deding, leder af SFI Campbell Instituttet, en afdeling under Det Nationale Forskningscenter for Velfærd til Ugebrevet A4.

Ingen rejser og ingen internetadgang

I 2008 mente et flertal, at man var fattig, hvis man ikke havde råd til en månedlig tur i biografen. Det flertal er i dag, tre år og en finanskrise senere, mere end halveret. Samme holdningsændring kan man læse ud fra samtlige otte parametre, som Ugebrevet A4 har fremlagt for 1.012 danskere.

Udover den månedlige biograftur mener et flertal ikke længere, at man er fattig, hvis man har råd til computer og adgang til internettet. Og kun 5 % mener, at man godt kan være fattig, selvom man råd til en udlandsrejse. Det tal var 18 % i 2008. 

Carina-sagen

Men også den aktuelle fattigdomsdebat har skabt en holdningsændring i befolkningen. Her fremhæver Morten Ejrnæs, lektor ved sociologi i Aalborg, sagen om fattig-Carina.

En enlig mor, som SF'eren Özlem Cekic hev frem i spotlyset, som et eksempel på en fattig dansker. Hun endte med at blive et eksempel på det modsatte, da det kom frem, at hun fik knap 16.000 udbetalt efter skat.

- Når der er så markant forskel som her, tror jeg først og fremmest, det også er under indtryk af de seneste ugers offentlige diskussion om fattigdom, hvor påstande om, at en familie med et tilsyneladende forholdsvis stort rådighedsbeløb blev udråbt til at være fattig. Det valgte eksempel er et meget dårligt eksempel på den fattigdom, som vitterligt er blevet skabt af ’fattigdomsydelserne’. Især starthjælpen og 450 timers reglen har skabt flere meget fattige mennesker i Danmark, siger Morten Ejrnæs til Ugebrevet A4.

Herunder kan du se resultater fra A4s undersøgelse:



LÆS HELE UNDERSØGELSEN HER.