Den moderne teknologi og de medicinske fremskridt gør, at danskerne kan holdes længere i live på trods af sygdomme. Det kan gå hårdt ud over livskvaliteten.

Der har aldrig været bedre behandlingsmuligheder i det danske sundhedsvæsen, når det kommer til behandling af livstruende sygdomme. Men fokus på at holde døende patienter i live betyder for mange en lidelsesfuld sidste tid og giver ringe muligheder for at forsone sig med døden, lyder det fra eksperter i lørdagens udgave af Information.

Danskerne bliver simpelthen behandlet til det allersidste suk, også selv om der ikke er håb om helbredelse, og det går ud over livskvaliteten, når jagten på ekstra levetid sættes ind.

»Behandlingsbilledet er ændret de senere år. Du kan behandle meget mere og meget længere. Men patienterne lever også som meget syge i længere tid, og både med symptomer på sygdommen, men også med smertefulde følger af behandlingen,« siger Helle Timm, professor og leder af Videncenter for Rehabilitering og Palliation, til Information.

Helle Timm pointerer, at presset om mere behandling kommer fra mange forskellige steder. Det er både en teknologisk og medicinsk ambition at forlænge livet mest muligt, men det ligger også dybt i patienterne, som har tårnhøje forventninger til, hvad lægerne kan udrette.

En af konsekvenserne af den langstrakte behandling er den korte margen til at forsone sig med den kommende død, hvilket kan efterlade en dyb, eksistentiel ensomhed hos både patienter og pårørende, skriver Information.