Hvis Danmark skal have vækst og velfærd i fremtiden, er grøn omstilling en forudsætning. Det mener et flertal af danskerne, der støtter op om, at omstillingen gerne må koste på kort sigt, viser måling.

Klimaforandringerne er menneskeskabte, og hvis vi skal sikre fremtiden, må vi investere i den.

Det mener et stort flertal af danskerne, viser tænketanken CONCITOs Klimabarometer 2015.

Af de i alt 2.030 adspurgte anerkender 82 procent, at klimaforandringerne er reelle og menneskeskabte, mens blot seks procent benægter den globale opvarmning.

»Det er glædeligt, at danskernes bevidsthed om klimaforandringerne og deres konsekvenser er klar og nogenlunde stabil i forhold til tidligere målinger. Det betyder, at vi kan fokusere på, hvordan vi som borgere, forbrugere og samfund kan gøre noget effektivt ved den globale opvarmning,« siger sekretariatsleder i CONCITO, Michael Minter.

Hvis der i fremtiden skal skabes vækst og sikres velfærd, mener et flertal af danskerne samtidig, at det er nødvendigt at ændre på nogle mønstre herhjemme.

»Undersøgelsen viser, at 60 procent af danskerne siger, at de er helt eller delvist enige i, at grøn omstilling af Danmarks forbrugs- og produktionsmønstre er en afgørende forudsætning for danskernes velfærd. Samtidig siger 64 procent, at omstillingen gerne må koste noget på kort sigt, så længe det giver gevinst på lang sigt,« siger Michael Minter.

Blandt de deltagende i undersøgelsen var der størst opbakning til omstillingen blandt rød bloks vælgere, men der sås dog en generel tendens til, at ønsket om yderligere klimahandling er udbredt i hele befolkningen.

Klimabarometeret sætter spørgsmålstegn ved, om regeringen har befolkningen med sig i den hidtidige politiske linje på klima- og miljøområdet. Ønsket om yderligere klimahandling er udbredt i hele befolkningen, og ifølge tænketanken vil der være bred folkelig opbakning til et grønt flertal henover midten i dansk politik.

CONCITOs Klimabarometer har siden 2010 kigget på udviklingen i danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaudfordringen. 2015-målingen er foretaget af analysevirksomheden Analyse Danmark blandt 2.030 repræsentativt udvalgte danskere.