I dag er det tilladt at ryge i et erhvervskøretøj, når man er alene. Et stort flertal vil fjerne den mulighed, viser ny undersøgelse. Livsstilsekspert mener ikke, undersøgelsen har værdi.

Selv om rygeloven blev strammet tidligere på året, skal kursen over for rygerne være endnu hårdere. Det viser en rundspørge, som analyseinstituttet Epinion har foretaget blandt cirka 5.000 danskere for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Lungeforening.

62 procent mener, at der skal indføres rygeforbud i erhvervskøretøjer. I dag må man gerne ryge i kranen, firmabilen og andre erhvervskøretøjer, når der kun arbejder en person ad gangen i disse køretøjer.

Hjerteforeningen glæder sig over tallene.

- Det er meget positivt, at mere end halvdelen af danskerne siger ja til et forbud mod at ryge i erhvervskøretøjer generelt. Noget tyder på, at danskerne er parate til at skærpe rygeloven yderligere. Også når det drejer sig om bilen eller køretøjet som arbejdsplads. Hjerteforeningen arbejder for, at ingen skal udsættes for tobaksforurenet luft, når de går på arbejde, siger Hjerteforeningens administrerende direktør, cand.med. Inge Vestbo.

44 procent giver i undersøgelsen udtryk for, at det skal være forbudt at tænde en cigaret i en bil. Tidligere i år stod Hjerteforeningen bag en YouGov-undersøgelse, der viste, at 72 procent af danskerne vil have rygeforbud i biler, hvor der opholder sig børn. 70 procent oplyser i den aktuelle Epinion-undersøgelse, at der aldrig bliver røget i deres bil.

Studier dokumenterer ifølge Hjerteforeningen, at personer, der udsættes for passiv rygning i 1-7 timer om ugen, har 24 procent øget risiko for at få blodpropper.

For personer, der udsættes for passiv rygning i mere end 21 timer om ugen, stiger risikoen med 62 procent for at få en blodprop i hjertet.

Jesper Bo Jensen, der er direktør for Fremforsk, Center for fremtidsforskning, har i mange år beskæftiget sig med danskernes måde at leve på. Selv om han mener, at folk generelt går meget op i sundhed, mener han ikke, at Epinions undersøgelse kan bruges til ret meget.

- Nu kan vi se, at Hjerteforeningen og de øvrige foreninger er i stand til at bevise den sag, de selv går ind for. Det kan man ikke bruge til ret meget. I virkeligheden er det udtryk for, at der laves rigtig mange undersøgelser, der viser præcis det, som dem, der har bestilt undersøgelserne, selv mener skal være rigtigt, siger han og uddyber:

- Folk svarer på det, de er blevet spurgt om. De er blevet spurgt om, hvorvidt rygning skal forbydes i erhvervskøretøjer. Hvad er et erhvervskøretøj – er det en lastbil, som man kører alene i, eller er det en bus, spørger han.

Selv om han ikke tillægger undersøgelsen den store værdi, mener han, man sagtens kan sige, at danskerne går op i sundhed:

- Det er relativt interessant at leve længe, så folk går meget op i sundhed. De dyrker det i den måde, de forbruger på, køber ind på, motionerer og lever på. Men det er ikke det samme som, at de synes, at alt rygning skal forbydes alle steder altid – de synes bare ikke, at det skal gå udover dem, og de vil ikke selv ryge, siger Jesper Bo Jensen.