I århundrede, siden vikingernes voldtægtstogter på tværs af verdenshavene, har vi danskere haft ry for vores massive øltørst. Men nye tal vidner om et kulturelt skifte, end ikke landets ølentusiastiske sportsnørder formår at rette op på. Vinen er nemlig blevet danskernes foretrukne alkoholdrik.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Danmark har verdens fjerdestørste bryggeri, ligesom vi har flere bryggerier per indbygger end noget andet land i verden. Alligevel viser tal fra SKAT og analyseinstituttet AC Nielsen, at danskerne i stigende grad foretrækker vinens syrlige dråber frem for øllets humle.

I 2009 stod vinen for små 44 % af danskernes samlede mængde ren alkoholindtag. Øllet stod for 39,5 % - og set gennem ølflaskens optik er det en skidt udvikling. I 1999 kom godt halvdelen af danskernes samlede mængde alkohol nemlig fra øl, mens bare 37,6 % kom fra vin.

Kvinderne er de store syndere

Og skal man tro Bryggeriforeningen er det særligt kvinderne, som har svigtet de danske bryghuse.

- Vi har et hovedproblem i forhold til kvinderne. Vi kan konstatere, at der er flere og flere kvinder, som vælger vinen til og øllen fra, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Ifølge chef for Carlsberg kommunikation i Nordeuropa, Jens Bekke, står mændene da også for 80 % af Danmarks forbrug af øl. Og det kan undre ud fra et sundhedsmæssigt aspekt.

- Der er mindre alkohol og færre kalorier i øl end i vin, og derfor feder øl ikke ligeså meget. Desuden er der en tendens til at folk drikker mere vin, da vin kommer i større mængder, siger Jens Bekke.