Kristendommen kom til Danmark langt tidligere end hidtil antaget, viser nye prøver fra fund i Ribe.

Fund af kristne grave fra en udgravning ved Ribe Domkirke slår fast, at der var kristne i Danmark mange år før, Harald Blåtand erklærede danerne for kristne omkring år 965. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Antallet af kristne har desuden været væsentligt højere end hidtil antaget, viser fundene.

Nye analyser af prøverne fra Ribe daterer fundene til omkring 800-tallet. De stadfæster dermed, at der har været tale om en kristen minoritet i Danmark langt tidligere, end man hidtil har troet.

Arkæolog Morten Søvsø, der er leder af udgravningen og museumsinspektør på Sydvestjyske Museer, betegner fundene som en »afgørende opdagelse«.

»Vi kan se, at der ligger mindst 2.000-3.000 personer begravet, hvilket betyder, at der har været tale om en kristen gruppering omkring 100 år før Harald Blåtand. Det betyder, at denne kristne minoritet har været i stand til at leve fredeligt side om side med de hedenske vikinger i den periode,« siger Morten Søvsø til Kristeligt Dagblad.

Brian McGuire, professor emeritus i historie, har skrevet en bog fra 2008 om Danmarks kristning. Han kalder ifølge Kristeligt Dagblad fundene i Ribe for »noget af det vigtigste«, der er sket i dansk historieskrivning.

Ifølge ham er fundene med til at gøre op med den folkelige opfattelse, at Harald Blåtand havde en afgørende betydning for kristendommens udbredelse, og at én dansk konge gjorde Danmark kristent.