Der bliver udgivet flere bøger på dansk. Men der bliver ikke læst mere, og forfattere betaler selv for det.

København. Siden 2009 er antallet af nye, skønlitterære udgivelser på dansk steget med 50 procent til 1503. Det skriver Politiken med henvisning til rapporten "Bogens og litteraturens vilkår 2016".

De mange flere udgivelser betyder dog ikke, at danskerne læser mere. Samtidig er en stor del af forklaringen på stigningen ifølge rapportens forfattere, at det er blevet markant nemmere for forfatterspirer selv at udgive deres bøger.

- Der er ingen tvivl om, at der er virkelig mange, der gerne vil ud med noget. Og tærsklen for at få udgivet en bog er blevet mindre.

- Det er blevet nemmere at realisere sin forfatterdrøm, siger Stig Hjarvard, formand for udvalget bag rapporten og professor og medieforsker ved Københavns Universitet til Politiken.

Ifølge rapporten viser den tendens sig også i tallene fra de danske forlag. Her er flere såkaldte med- eller selvudgiverforlag blandt de største.

Politiken har talt med medudgiverforlaget Mellemgaard, der tager 10-15.000 kroner for at trykke en bog. Forlaget udgav i 2015 103 nye skønlitterære titler.

- Men vi forholder os til bøgerne som ethvert andet forlag og vurderer, om vi synes, de er interessante og passer ind i vores profil, siger redaktør Jens Eichler Lorenzen til Politiken.

Forlagschef ved Mellemgaard Kaj Sørensen fortæller dog samtidig, at forlaget er påvirket af, hvor mange penge en potentiel forfatter stiller med. Men forlaget tager ikke ukritisk alle manuskripter.

- Vi afviser også manuskripter. Vi har for eksempel lige sagt nej til et fra en af muhammedtegnerne. Det kan godt være, at han har beskyttelse fra PET, men det har vi ikke, siger Kaj Sørensen til Politiken.

Mens den nye type forlag udgiver mange bøger, sælger de markant færre. Og udgivelserne får ikke stor opmærksomhed.

Rapporten skriver, at ingen af forlaget Mellemgaards bøger blev anmeldt. Forlaget oplyser selv, at der i gennemsnit er solgt 500 eksemplarer af hver titel.

/ritzau/