Den erfarne danske diplomat Ellen Margrethe Løj er af FNs generalsekretær blevet udnævnt til FNs særlige udsending i det uroplagede Sydsudan.

Det bliver en dansker, der fremover skal stå i spidsen for det internationale arbejde i verdens yngste Nation, det kriseramte Sydsudan.

Onsdag har FNs generalsekretær Ban Ki-moon udnævnt den danske diplomat Ellen Margrethe Løj til posten som FNs særlige udsending i landet. Sydsudan opnåede uafhængighed for tre år siden, og siden har landet været plaget af omfattende uroligheder og en alvorlig humanitær krise.

Der venter derfor Ellen Margrethe Løj en stor opgave som spydspids for det internationale samfunds arbejde med at fremme fred og sikkerhed og beskytte de civile, forklarer udviklingsminister Mogens Jensen (S).

»Situationen i Sydsudan er yderst alvorlig med massive menneskerettighedskrænkelser, horrible overgreb på kvinder og børn og en dyb humanitær krise, der af FN er klassificeret som allerhøjeste kriseniveau. Det er en yderst vanskelig post, Ellen Margrethe Løj nu skal varetage, men jeg er overbevist om, at hun i sin nye, indflydelsesrige stilling vil kunne spille en konstruktiv rolle i det internationale samfunds indsatser for at sikre stabilitet og fremgang i Sydsudan. Til gavn for Sydsudan selv og for regionen,« siger han i en pressemeddelelse.

Ellen Margrethe Løj er en erfaren diplomat, der også har beskæftiget sig indgående med internationalt udviklingssamarbejde. Hun har en fortid i Udenrigsministeriet, samt EU- og FN-systemerne og har tidligere fungeret som dansk FN-ambassadør i New York. ligesom hun har været dansk ambassadør i Israel og Tjekkiet. Siden 2008 har hun været FNs særlige repræsentant til Liberia. Hun afløser norske Hilde Johnson i Sydsudan, hvor 1,5 millioner mennesker siden 2013 er blevet fordrevet fra deres hjem. 400.000 af dem er flygtet til nabolandene, og samtidig har fem millioner mennesker i Sydsudan akut brug for nødhjælp.