En amerikansk plan om at anvende mere vedvarende energi kan skabe gyldne eksportmuligheder for danske energivirksomheder.

Mens præsident Obama fremlagde detaljerne i sin ambitiøse »Plan for Ren Energi«, kunne direktørerne i flere danske virksomheder så småt begynde at gnide sig i hænderne.

For lykkes præsidenten med at føre USA et stort skridt ned ad den grønne sti, kan det få ordrebøgerne til at vokse hos virksomheder, der arbejder med klimateknologi.

»Obamas plan er den mest håndfaste amerikanske melding i nyere tid. Det giver den danske energibranche en begrundet forventning om, at vi kan øge den amerikanske eksport over de kommende år,« siger branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis.

Læs også:

Sidste år eksporterede Danmark energiteknologi for 3,3 milliarder kroner til USA, hvilket placerer det amerikanske marked som det fjerdevigtigste for energieksport efter Tyskland, Storbritannien og Sverige. Beslutter amerikanerne at satse yderligere på vedvarende energi, tør Troels Ranis godt love, at USA kravler op ad eksportranglisten.

»Især for de danske virksomheder, der arbejder med sol- og vindenergi og biomasse, lover udviklingen i USA godt. De kan godt skrue forventningerne op for det amerikanske marked,« siger Troels Ranis.

Vestas glæder sig

Blandt de væsentligste tiltag i det nye forslag er kravet om, at vedvarende energi i 2030 skal udgøre 28 procent af det amerikanske energiforbrug – i tidligere klimaforslag lød kravet på, at det nuværende forbrug på 11 procent blot skulle stige til 22 procent.

Den slags er sød musik i ørerne hos Danmarks største vindmølleproducent, Vestas, der betegner klimaplanen som »et signifikant skridt i den rigtige retning«.

Bliver planen vedtaget, kan det skabe et mere stabilt marked for vedvarende energi i USA på den lange bane. Derudover vil det også øge chancerne for, at der vedtages en global klimaaftale i Paris til december, mener Morten Dyrholm, vicepræsident for Vestas Global Public Affairs.

»USA er den væsentligste spiller i hele klimadiskussionen. Når USA går forrest på denne måde, skaber det både momentum og pres på de andre lande for at reagere,« siger Morten Dyrholm.

Han forventer dog ikke, at Obamas udmelding straks vil kunne omsættes til nye opgaver og arbejdspladser herhjemme. Dels fordi ordrer til det amerikanske marked i høj grad vil blive produceret af Vestas’ 3.000 medarbejdere i Colorado, og dels fordi de mulige nye energikrav vil blive strammet over en længere årrække.

»Det her kan lægge grundstenene til et endnu bedre marked i USA. Hvad, der er godt for Vestas globalt, er også godt for Vestas i Danmark,« lyder det fra Morten Dyrholm.

Solsatsning begejstrer i Aarhus

De seneste dages udmeldinger fra den anden side af Atlanten har også skabt optimisme hos en Danmarks største solcelleproducenter, DanSolar. Den 15 mand store Aarhus-virksomhed eksporterer allerede til flere dele af verden og overvejer i disse måneder at forsøge sig med solcelleparker på det amerikanske marked.

»Udviklingen i USA gør en ekspansion mere realistisk. Vi overvåger situationen helt tæt,« siger adm. direktør i Dansolar, Poul Riis Arndt.

Politisk bliver der også taget godt imod de amerikanske vinde.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) forventer, at en grøn omstilling i USA vil skabe vækst hos danske virksomheder.

»Det er en god nyhed for Danmark. Det kan give danske virksomheder inden for klimateknologi et nyt marked og nye åbninger. Danmark er et foregangsland, når det kommer til en grøn omstilling. Vi har mange virksomheder, ikke kun inden for vindenergien, der kan levere det, amerikanerne efterspørger,« siger Lars Christian Lilleholt til Berlingske Nyhedsbureau.

Michael Alsen har bidraget til denne artikel