DTU og RUC deler forskning med et universitet og en virksomhed på Vestbredden.

Trods en officiel dansk holdning om, at bosættelser på Vestbredden er ulovlige, har to danske universiteter samarbejdet med israelske forskningsinstitutioner i bosættelser i årevis. Det viser research fra Berlingske og researchcenteret DanWatch.

DTU har med danske forskningsmidler i ryggen haft et systematiseret samarbejde med et universitetscenter i bosættelsen Ariel. Men nu opsiger rektor på DTU Anders Overgaard Bjarklev samarbejdet.

- Vi har fået den klare melding, at den danske regering ikke støtter dette samarbejde. Så kan vi ikke opretholde det, siger han til Berlingske.

Den beslutning er udenrigsminister Villy Søvndal (SF) godt tilfreds med.

- Vi ønsker ikke, at danske forskningsinstitutioner deltager i aktiviteter, som måtte medvirke til at opretholde de ulovlige bosættelser. Har der været tvivl om vores standpunkt på dette område, så er den konkrete sag med DTU en god anledning til at få det slået fast, siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar.

DTU er imidlertid ikke alene. Samtidig deltager også RUC i et EU-forskningsprojekt med 11 andre forskningspartnere, hvoraf den ene er kosmetikproducenten Ahava, der produceres i en bosættelse.

RUC-rektor Ib Poulsen mener modsat sin kollega hos DTU ikke, at universitetet har et problem, eftersom man ikke samarbejder direkte med Ahava under projektet.

Det undrer generalsekretær Henrik Stubkjær fra Folkekirkens Nødhjælp, hvis organisation hjælper de palæstinensere, der får konfiskeret jord af israelske bosættere.

- Vi har en officiel dansk politik, der siger, at man skal holde sig væk. Der må Roskilde Universitet som statslig institution træde i karakter, siger han.

Enhedslisten vil have formuleret en lov eller en beslutning i Folketinget, så danske skattekroner ikke igen går til at støtte bosættelser,

- Der må ikke være nogen tvivl hos uddannelsesinstitutionerne om, at de skal holde sig væk, uanset hvor stort eller småt samarbejdet er, siger udenrigsordfører Christian Juhl til Berlingske.