Hvert år får omkring 120 danskere under 30 år konstateret modermærkekræft. Det er skandinavisk rekord.

Danske unge er rekordindehavere i Skandinavien, når det gælder tilfælde af konstateret modermærkekræft, skriver metroxpress.

Hvert år får omkring 120 danskere under 30 år konstateret modermærkekræft, og det fører årligt til mindst ét dødsfald i aldersgruppen. Sammenlignet med vores nordiske naboer sker det mere end dobbelt så tit, at en ung dansker finder et modermærke i ondartet udvikling i forhold til en nordmand eller en svensker, når man tager højde for befolkningssammensætningen.

Det viser tal fra det nordiske cancerregister Nordcan.

Læs også:

Der findes ingen undersøgelser, der forklarer de høje tal, men overlæge og formand for de danske modermærkekræftlæger i Dansk Melanom Gruppe Lisbet Rosenkrantz Hølmich peger på en særlig ting:

»Der er ingen tvivl om, at forklaringen skal søges i de unges solvaner. Vi ved, at danske unge stadig er storforbrugere af sol og solarier,« siger hun til metroxpress.

Professor og hudlæge på Bispebjerg Hospital Jørgen Serup peger på, at et stort fokus på modermærkekræft i Danmark er forklaringen:

Læs også:

»For mig er det mest sandsynlige, at der er en forskellig rapportering i de tre lande. Man kan forestille sig, at det ikke bliver indberettet lige så ofte nordpå i Sverige og Norge, hvor der er tyndt med læger.«

Den forklaring tror Lisbet Rosenkrantz Hølmich dog ikke på: »De ville jo optræde senere i statistikken i Sverige og Norge, hvis det var, fordi de gik senere til lægen,« siger hun.

Ifølge Nordcan får 30-64-årige danskere også konstateret modermærkekræft oftere end svenskere og nordmænd

BNB