Hvis der er noget, som den danske model Ulrikke Høyer ikke er, så er det tyk. Det siger Ulla Moslet, som er overlæge på Ambulatorium For Spiseforstyrrelser på Bispebjerg Hospital og formand for Dansk Selskab For Spiseforstyrrelser.

Den danske model Ulrikke Høyer lagde i går et længere indlæg og en række billeder op på Facebook i forbindelse med, at hun havde været i Japan for at gå model for Louis Vuitton.

Men den åleslanke model fik at vide, at hun var for tyk. Herefter blev hun beordret til ikke at indtage andet end vand i 24 timer, så hun ikke var »oppustet i hovedet og maven«.

Det hjalp dog ikke, og Louis Vuitton sendte den målløse Ulrikke Høyer hjem uden at have iført sig andet tøj end det, hun selv havde pakket til turen.

Men Ulrikke Høyer lagde herefter flere billeder af sig selv op på Facebook og Twitter, hvor hun er iført undertøj. På billedet skrev hun så »too fat for Louis Vuitton.«

Samtidigt skrev hun et længere indlæg, hvor hun tager afstand fra Louis Vuitton og skriver 'de vil gå til ekstremer for at påtvinge dig en spiseforstyrrelse'.

Ulla Moslet synes, at Ulrikke Høyer har skrevet et rigtigt godt indlæg.

»Det er en vigtig debat. Vi må diskutere de kropsidealer, som modebranchen dikterer. Modebranchen idealiserer et sundhedsskadeligt og urealistisk kropsideal, da modeller ofte er sygeligt tynde,« siger Ulla Moslet, som ikke vil kommentere på om hun mener, at Ulrikke Høyer er for tynd.

»Det kan jeg ikke sige noget om, men hun er i hvert fald ikke for tyk,« siger hun.

Er det sundhedsskadeligt at bede en der ligner Ulrikke Høyer om ikke at indtage andet end vand i 24 timer?

»Ja, det er overordentligt usundt. Det er jo ikke noget, som man dør af, men det giver jo usunde svingninger i blodsukkeret,« siger Ulla Moslet.

»Og Ulrikke skriver jo, at hun oplever, at de unge piger ikke får deres menstruation. Det kan altså give varige mén, hvis det står på gennem en længere periode i de unge år,« siger hun.

Ulla Moslet forklarer, at børn og unge har en meget større og usund opmærksomhed på egen vægt end de havde før i tiden.

»I dag er det ikke ualmindeligt, at børn ned til 11 år tænker over, om de er for tykke eller for tynde. Det er en bekymrende udvikling. Den slags skal man ikke tænke over, når man er i den alder,« siger Ulla Moslet.

Er modebranchen med til at skabe flere tilfælde af spiseforstyrrelser og anoreksi?

»Det kan jeg ikke sige. Man får ikke anoreksi af at se en tynd model, men det skaber et urealistisk ideal. Det kan være med til at vippe nogle over kanten,« siger hun.

Hun så gerne, at modebranchen i Danmark indfører og overholder et minimums-BMI for deres modeller.

»Det har man blandt andet prøvet i Frankrig. Det ville være en god ide,« forklarer hun.