Danmarks rigeste bruger mange millioner på at sikre sig nogle af landets store og dyre godser. Men det er ikke helt tilfældigt, at den såkaldte ’penge-adel’ vælger at slå sig ned i de tidligere adelige gemakker, forklarer ekspert.

Danmarks rigeste familie, familien Kirk Kristiansen bag Lego, ejer tre godser og et nybygget jagtslot. Danmarks andenrigeste familie bag tøjimperiet Bestseller har papir på to godser. Og Danmarks tredjerigeste familie, der ejer Coloplast, er indehaver af mindst et gods.

Kigger man videre ned på listen over landets rigeste, som kan ses her,  finder man, at flere af milliardærene ejer godser, slotte eller store herregårde rundt omkring i Danmark. Enkelte ejer sågar godser eller slotte i udlandet.

Med andre ord er det et velkendt fænomen, at den økonomiske overklasse går efter at slå sig ned i smukke bygninger, der tidligere har huset adelige.

Men barokke forhaver, stuklofter, sildebensparket og antikke lysestager er ikke de eneste årsager til, at godser og slotte er populære i de velhavende kredse. Der ligger også en higen efter anerkendelse gemt i de dyre ejendomskøb.

Det fortæller historiker med ekspertise i adelen, Jes Fabricius Møller, fra Københavns Universitet:

»Når de rigeste familier har penge nok, så køber nogle af dem et gods. De imiterer aristokratiet ved at købe et stort gods eller ved at bygge en kæmpe villa på landet og så kalde den et eller andet. Det er meget karakteristisk, at folk, der har mange penge, også gerne vil opfattes som aristokrater,« fortæller historikeren.

Lego-arvingen Agnete Kirk Thinggaard har rig mulighed for at udfolde sin hesteinteresse, efter hun har købt godset Julianelyst i Østbirk ved Horsens for over 108 millioner kroner.
Lego-arvingen Agnete Kirk Thinggaard har rig mulighed for at udfolde sin hesteinteresse, efter hun har købt godset Julianelyst i Østbirk ved Horsens for over 108 millioner kroner. Foto: Claus Fisker
Vis mere

I takt med, at mange grever, baroner, komtesser og andre med adelige titler siden først indførslen af Grundloven i 1849 og derefter lensafløsningen i 1919 mistede en del af deres privilegier som politisk og økonomisk indflydelse, har den såkaldte ’penge-adel’ vundet mere og mere indpas. ’Penge-adelen’ er en betegnelse for rige mænd og kvinder, der grundet deres enorme formuer nærmest bliver opfattet som aristokrater.

BT fortalte allerede sidste år, hvordan der ses en tendens til, at flere rige erhvervsfolk bliver smykket med kongelige titler som for eksempel kammerherre – titler som før i tiden næsten udelukkende var forbeholdt den rigtige adel.

Forfatter Søren Jakobsen, der i årevis har beskæftiget sig med Danmarks rigeste, fortalte dengang, at årsagen til erhvervsmændenes titler skulle ses som en gengældelse for, at de altid var klar med en økonomisk håndsrækning, når kongehuset var i bekneb - som for eksempel, da prins Joachim skulle af med Schackenborg Slot, og en gruppe af Danmarks rigeste familier stod klar med penge til en fond, så prinsen kunne slippe økonomisk helskindet fra godssalget.

Men de kongelige titler er tilsyneladende ikke det eneste, som de rige higer efter. En efterligning af adelens tidligere levestil står også i høj kurs.

Danmarks andenrigeste mand, Anders Holch Povlsen, er kendt for både at kunne lide jagter, godser og at have nære relationer til de kongelige. Her ses han til prinsedåb i Møgeltønder Kirke med sin kone, Anne Storm Pedersen.
Danmarks andenrigeste mand, Anders Holch Povlsen, er kendt for både at kunne lide jagter, godser og at have nære relationer til de kongelige. Her ses han til prinsedåb i Møgeltønder Kirke med sin kone, Anne Storm Pedersen. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Ifølge Jes Fabricius Møller er det et fænomen, der har været set i flere århundreder:

»Det er et fænomen, der stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor de folk, der er kommet til penge, gerne vil stige det sidste trin op ad prestigestigen. Det at være godsejer opfattes på en eller anden måde som værende rigtig fint og interessant. Så derfor køber nogle af de rigtig rige sig stadigvæk et gods,« fortæller han.

Men godser er ikke det eneste fra det tidligere aristokratis levemåde, som ofte ses i de velhavende kredse i dag. Også når der skal vælges sportsgrene, hentes der inspiration fra adelen.

»Man ser også, at de rige dyrker idrætter, som adelige har dyrket. Har man tilstrækkeligt mange penge, så begynder man at interessere sig for heste. Og man kan sagtens skabe sig en lille formue, hvis man holder heste – man skal bare begynde med en stor formue,« lyder det fra Jes Fabricius Møller.

Kjeld Kirk Kristiansens yngste datter Agnete Kirk Thinggaard (tv) har arvet sin fars store interesse for hestesport. Og den deler hun blandt andet med kronprinsessen. Her ses de under et ponystævne i Aarhus tidligere på året. Agnete Kirk Thinggaards storesøster, Sofie Kirk Kristiansen, har gennem mange år været en af kronprinsparrets nærmeste venner.
Kjeld Kirk Kristiansens yngste datter Agnete Kirk Thinggaard (tv) har arvet sin fars store interesse for hestesport. Og den deler hun blandt andet med kronprinsessen. Her ses de under et ponystævne i Aarhus tidligere på året. Agnete Kirk Thinggaards storesøster, Sofie Kirk Kristiansen, har gennem mange år været en af kronprinsparrets nærmeste venner. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Heste er i den grad et hit blandt Danmarks rigeste. Ejeren af Lego, Kjeld Kirk Kristiansen og hans familie, er kendt for at være særdeles hesteglade, og i sommer deltog hans yngste datter Agnete Kirk Thinggaard ved OL i dressur. Der havde hun selskab af en anden rig arving, nemlig Anna Kasprzak, hvis mor ejer Ecco. Familie Kasprzak er Danmarks sjette rigeste.

Også golf er en sport, som de adelige tidligere elskede, og som nu er en rigtig rigmandssport. Danmarks fjerderigeste mand, Lars Larsen, ejer en golfbane i Himmerland og er medejer af en anden bane i det sønderjyske. Lego-arvingen Thomas Kirk Kristiansen, der er Kjeld Kirk Kristiansens eneste søn, ejer en golfbane på Fyn, og rigmanden Karsten Ree ejer en golfbane i Nordsjælland.

Og endelig er der rigmændenes måske foretrukne hobby – at gå på jagt. I årevis har man kunnet se prins Henrik være flankeret af sine rige venner, Christian Kjær og Peter Zobel ved årets jagter, og de senere år har man også kunnet se nogle yngre rigmænd være med ved overklassens jagter. For eksempel er Lego-arvingen Anders Kirk Johansen blevet set ved flere jagter, og også Anders Holch Povlsen, der ejer Bestseller, er kendt for at have en passion for jagter.

”De rige kan godt lide de idrætter, der fylder meget og kræver store landområder, siger Jes Møller Fabricius, der finder det spændende, at mange rigmænd bruger deres penge på en levevis, som egentlig er ’ældgammel’.

Kronprins Frederik er også en ivrig jagtdeltager.
Kronprins Frederik er også en ivrig jagtdeltager. Foto: Keld Navntoft
Vis mere