Folkekirkens Nødhjælp tager i næste uge fat på at rydde livsfarlige krigsefterladenskaber i Libyen.

- Jo hurtigere, vi kommer i gang, jo flere menneskeliv kan vi redde.

Sådan lyder det fra leder af Folkekirkens Nødhjælps minerydningsprogram Sam Christensen. Han glæder sig over, at organisationen nu kan gå i gang med at rydde Libyen for miner.

Det skyldes 1,5 millioner kroner fra en Danida-finansieret nødhjælpspulje.

- Med de penge kan vi forhindre, at nysgerrige børn og intetanende voksne kommer i kontakt med livsfarlig ueksploderet ammunition. Vi har før set, at folk samler og tager det med hjem, fordi de ikke aner, hvad det er, fortæller Sam Christensen.

Han ved, at minerydningen er nødvendig, fordi han har modtaget billedmateriale og rapporter fra blandt andre FN, hvor behovet er beskrevet som utroligt presserende.

- Jo flere krigshandlinger, der foregår i Libyen, jo større bliver problemet med spredningen af ammunition. Både den fra kampene mellem oprørere og regeringsstyrkerne, men også den, der sker på grund af Natos bombardementer, siger Sam Christensen.

I næste uge rykker de internationale specialister ind med to hold mineryddere, heriblandt også danske.

- Vi følger sikkerhedssituationen meget nøje, og så koordinerer vi vores tilstedeværelse, når vi rykker ind. Som situationen er nu, kan vi godt arbejde i det østlige Libyen, siger Sam Christensen.

Indtil videre har Folkekirkens Nødhjælp hørt om to børn, der er kommet til skade, fordi de har rørt ved ueksploderet ammunition.

Det kan for eksempel være granater, sprænghoveder til missiler og i værste fald kemiske våben, der er blotlagt efter de allieredes bombardementer af kampvogne og våbendepoter.

Minerydning er en specialkompetence, Folkekirkens Nødhjælp har. Organisationen har ryddet miner de sidste 12 år og har i øjeblikket seks minerydningsprojekter rundt omkring i verden.

/ritzau/