Danmark indtager en førsteplads blandt de nordiske lande, når det gælder antallet af kvinder med modermærkekræft. Kvinder skal lave radikalt om på solvaner, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Over 800 danske kvinder bliver hvert eneste år ramt af modermærkekræft, viser tal fra kræftdatabasen NORDCAN ifølge Kræftens Bekæmpelse, og det høje tal er nok til at snuppe en kedelig førsteplads i de nordiske lande. Tallet kan ende på 1.900 i år 2030, hvis der ikke bliver gjort noget nu, lyder advarslen fra Kræftens Bekæmpelse.

- Antallet af modermærkekræfttilfælde i Danmark stiger. I de seneste 10 år er risikoen for nye tilfælde af modermærkekræft steget med hele seks procent om året for danske kvinder – og det er altså virkelig meget. Det peger på, at de danske kvinder skal blive bedre til at solbeskytte sig og helt droppe at gå i solarium, siger Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens »Solkampagne«.

Fortsætter udviklingen vil tallet stige markant, men faktisk kan tendensen standses ved relativt smertefrit ved blot at ændre vaner. Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden arbejder derfor med at nedbringe antallet af danskere, der får hudkræft.

- De sygdomstilfælde der ses nu, er resultatet af soladfærd, der ligger fem til syv år tilbage. Den udvikling skal stoppes. Fremskrivningen af kræfttilfælde i år 2030 skulle jo nødig blive en realitet, siger Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden.

De danske kvinders sol- og solarievaner er en vigtig faktor, hvis man skal den kedelige udvikling til livs. Det ultraviolette lys i solarier øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent, og begynder kvinder før 35-års alderen, øger man risikoen med 40 procent. Bare et enkelt besøg i et solarium i løbet af en måned øger risikoen for at udvikle modermærkekræft to-tre gange.

I nordiske lande som Norge, Finland og Island har man indført en lovgivning, der regulerer adgangen til solarier for udsatte grupper, og det vil Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden også arbejde for i Danmark, lyder det.