Forfærdeligt. Rædselsfuldt. Det er blot to af de ord, Poul Brandt sætter på nogle af sine værste minder fra de 18 måneder, han tilbragte i kz-lejr under Anden Verdenskrig.

Minder om tyske soldater, der kastede nyfødte børn som bolde mellem sig. For sjov. Mens mødrene skreg.

Poul Brandt er en af de seks danskere, som i en ny dansk dokumentar fortæller om at blive revet op med rødder fra en tryg dansk hverdag og sendt i kz-lejr sammen med 499 andre danske jøder.

»Danske jøder i Hitlers fangenskab« hedder dokumentaren, som sendes tirsdag aften på DR K.

»Uvisheden om man nogensinde kom hjem, det var faktisk noget af det værste,« siger en anden af de seks danskere, som medvirker i dokumentaren og som i anledning af 70 året for Danmarks befrielse har genset helvede. Kz-lejren Theresienstadt.

De var alle børn - mellem 5 og 18 år gamle - da de blev smidt ind i en kreaturtransport og fragtet til lejren, som ligger nord for Prag og blev taget i brug som kz-lejr i november 1941.

De danske jøder ankom i oktober 1943. Hvor det for størstedelen af de danske jøder var lykkedes at flygte fra Danmark det efterår, måtte omkring 470 se en usikker skæbne i øjnene.

»Det var tavse, lamslåede mennesker, der sad i den kreaturvogn,« som en af husker fra rejsen derned.

»Vi levede i evig frygt hver eneste dag i de 18 måneder, vi var i lejren,« siger en anden.

Også for Birgit Krasnik Fischermann var det en traumatisk oplevelse. Hun var kun 5, da hun sammen med sine forældre blev sendt afsted til lejren.

»Theresienstadt er det sted, hvor min barndom blev ødelagt,« siger hun i dokumentaren.

Selv om hun knap forstod, hvad der foregik omkring hende, havde hun overlevelsesinstinkt nok til, at hjælpe sin højgravide mor og efterfølgende sin nyfødte lillebror.

Men at opholdet har sat dybe spor i hende, har hun efterfølgende fortalt i andre interviews.

»I teenageårene begyndte jeg at få mareridt. Det var altid det samme mareridt, hvor jeg så tyske soldater med høje støvletramp, der var så levende, at jeg vågnede badet i sved.

Efter vi kom hjem fra Theresienstadt, talte vi ikke om det. det var for pinefuldt at tale om,« har Birgit Krasnik Fischermann fortalt.

Og netop smerten er én, de seks overlevende i dokumentaren har tilfælles. Den kan kapsles ind og lagre den. men de ved alle, hvor skrøbelig kapslen er.

»Jeg gjorde et kort besøg i lejren i 1964. Og med dét havde jeg den opfattelse, at nu havde jeg gjort op med Theresienstadt. Men det gør du aldrig,« siger Robert Fischermann i dokumentaren.

I midten af april 1945 lykkedes det svenske Folke Bernadotte at forhandle en aftale på plads med besættelsesmagten, som betød, at 15.000 skandinaviske fanger blev transporteret hjem i hvide Røde Kors busser. Herunder de danske jøder.

»Danske jøder i Hitlers fangenskab« vises på DR K tirsdag 5. maj kl. 20.