Travlheden på fødegangen i sygehusene får flere danskere til at hyre privat jordemoder og betale for tid på barselshotel

1.000 kr. for en times ammehjælp, 28.500 kr. for en fuld ’fødselspakke’ eller hvad med en ekstra dag i barselssengen for 5.000 kr.? Det er prisen på nogle af de ydelser, som private jordemødre-klinikker i stigende grad tilbyder kommende og nybagte forældre, i takt med at tilbuddet i det offentlige udsultes.

BT har talt med en række private klinikker. Og meldingen er klar. Kunderne efterspørger private jordemødre med tid til omsorg.

Debatten om arbejdsmiljøet på landets fødeafdelinger raser, efter at lederen af Rigshospitalets fødeafdeling Morten Hedegaard meddelte, at han har sagt op. Hverken de ansatte eller de fødende bliver behandlet ordentligt med de alt for lave normeringer. Siden har en række jordemødre og læger fortalt lignende historier.

Og det er også kommet frem, at fødeafdelinger i både Skejby, på Odense Universitetshospital og på Rigshospitalet har fået sure smileys fra Arbejdstilsynet på grund af travlhed. Det kan bl.a udmønte sig i fødende, der bliver sendt rundt mellem sygehuse eller sendt hjem få timer efter en fødsel, før amningen kører.

På Det Private Barselshotel, der har lejet sig ind på Gentofte Hotel, kan nybagte forældre få 24-timers adgang til en jordemoder i de første vigtige dage efter fødslen. Foto: Nikolai Linares
På Det Private Barselshotel, der har lejet sig ind på Gentofte Hotel, kan nybagte forældre få 24-timers adgang til en jordemoder i de første vigtige dage efter fødslen. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Det kaos er der nogle, som nyder godt af. De private jordemor-klinikker er tilsyneladende meget efterspurgte.

Allerede i 2010 blev sparekniven for alvor svunget på de danske føde- og barselsgange, og efter at have forsøgt at ændre systemet indefra besluttede jordemoder Ditte Bach og Charlotte Utzon dengang for at oprette egen klinik, hvor de kunne tilbyde en service, som ’deres faglige stolthed kunne stå inde for’.

Det er ikke fordi, de på Det Private Barselshotel i Gentofte har alverdens nyt fancy-pancy udstyr, som de offentlige sygehuse ikke har. Men de har tid.

»Man føler, at nogen har tid til en,« siger Sophie Ring, der valgte at købe sig to ekstra dage i barselsengen i Gentofte, da hun for tredje gang skulle være mor.

Efter sin anden fødsel blev den 34-årige guldsmed med egen butik sendt hjem efter få timer, selvom det havde været ’en ret voldsom fødsel’.

Dagen efter, mens hun var alene og stadig var lidt ved siden af sig selv, begyndte hendes søn at kaste sort fostervand op, og hun gik helt i panik.

»Derfor er det bare rart at være et sted, hvor nogen kan berolige en,« siger Sophie Ring.

Efter tredje fødsel for knap ti uger siden på Hillerød Sygehus blev mor og barn fire timer efter fødslen indlogeret på et standard-værelse på Gentofte Hotel, hvor Det Private Barselshotel lejer sig ind. Her var der jordemødre til rådighed hele døgnet.

»For første gang fungerede amningen bare fra begyndelsen. Mit barn var mæt og kunne sove flere timer mellem hver amning allerede det første par dage,« siger Sophie Ring, der med de to tidligere børn har kæmpet med smerter og sår på brystvorterne i flere måneder.

’Fødselspakke’ til 28.500 kr.

Sammenlagt har fødselsforberedelser, ammevejledning og de to døgn på hotellet kostet hende omkring 8.000 kr.

»Jeg er selvstændig og har ikke mange penge. Men jeg valgte at tage mig råd til det. Med to andre børn, den yngste på halvandet, skulle det bare fungere, når jeg kom hjem,« siger hun.

Sophie Ring er tilsyneladende ikke den eneste, der har sparet sammen.

Flere og flere danskere søger tilskud til private jordemodertilbud, oplyser sygeforsikringen ’Danmark’. En af de klinikker, som BT har talt med - Jordemoderhuset - fortæller, at de er gået fra at være to jordemødre for godt seks år siden til i dag at beskæftige 11 jordemødre og tre jordemoderstuderende.

De tilbyder f.eks. en fødselspakke, hvor du for 28.500 kroner får konsultationer og tryghedsscanninger efter behov, en hotline til en jordemoder gennem hele graviditeten, jordemoderassistance under hele fødslen og efterfølgende to barselsbesøg i hjemmet.

Hård sparekniv

Ifølge medejer af Det Private Barselshotel er det ikke kun kvinder, som har planlagt at benytte et privat supplement, der tjekker ind.

Også kvinder, der er sendt hjem efter fødslen, ringer, fortæller ejer Ditte Bach:

»I første omgang tror rigtig mange, at de nok skal få de tilbud i det offentlige. De opdager først, at det ikke er tilfældet, når de sidder hjemme, og barnet eller de selv ikke har det godt. Og så er det, at de begynder at google og finder frem til klinikker som vores.«

Siden 2001 er antallet af dage, som en mor tilbringer på en barselsgang, faldet støt fra 3,4 i gennemsnit til 2,4, viser nye tal opgjort af OECD. Dermed ligger Danmark på en sjetteplads over færrest dage i barselssengen efter en fødsel sammenlignet med andre EU-lande. Sparekniven har taget hårdt på barselsgangene.

Det har bl.a. betydet, at Rigshospitalet efter nytår lukker sit barselshotel.

Forsvaret fra Region Hovedstaden lyder, at man ikke kan komme udenom jordemødrene, når der skal findes besparelser på 600 mio. kr. i sundhedsvæsenet.

Ditte Bach mener, at besparelserne er hul i hovedet.

»I det samlede regnestykke kan vi bare spare en masse penge, hvis barselstilbudene prioriteres, fordi det forebygger dyre genindlæggelser af spædbørn og fødselsdepressioner hos både mor og far,« siger hun.

Andelen af genindlæggelser er da også steget i takt med, at barselssengene er blevet færre. I 2007 blev 1,5 pct af de nyfødte børn genindlagt, mens det tal i 2015 var vokset til 2,5 pct., viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

For en generation siden blev mødrene ikke sendt hjem, før amningen fungerede, og barnet tog på. Men sådan er det ikke længere. Og derfor bliver nogle børn simpelthen indlagt, fordi de ikke har fået tilstrækkelig mad.

»Og når man genindlægger et barn, er det fordi, tilstanden er kritisk,« siger Ditte Bach.

Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann fastholder, at regeringen har prioriteret et løft af fødeafdelingerne med 50 mio. årligt med sidste års finanslov.

»Nye familier skal have en god start på livet, uanset om man vælger at føde i offentligt eller privat regi, og det er glædeligt, at der er noget at vælge imellem, så den enkelte kvinde kan vælge det tilbud, som matcher hendes ønsker bedst.«

Hvad mener politikerne?

BT har stillet sundhedsordførere fra Folketingets partier tre spørgsmål om situationen på landets fødestuer.

  1. Hvad synes du om, at man kan tilkøbe private jordemødre til at bistå fødsler på grund af tidspresset på hospitalerne?
  2. Er de private ydelser med til at skabe et A og et B-hold i sundhedssektoren?
  3. Kunne du finde på at benytte dig af en privat jordemoder?

Flemming Møller Mortensen
Flemming Møller Mortensen
Vis mere

Flemming Møller Mortensen


Sundhedsordfører, Socialdemokratiet

  1. Det skal slet ikke være nødvendigt. Det offentlige tilbud skal jo være sådan, at man slet ikke overvejer at købe noget privat.
  2. Ja, og det skal ikke være rigtigt. Men hvis der er nogle, der føler, at de vil bruge penge på det, så skal de være velkomne. Det vil vi ikke forbyde. Men vi vil til enhver tid kæmpe for, at det offentlige tilbud modsvarer folks forventning.
  3. Det kunne jeg ikke drømme om.

Kirsten Normann Andersen
Kirsten Normann Andersen
Vis mere

Kirsten Normann Andersen


Sundhedsordfører, SF

  1. Det er et skråplan, at nogle skal have mulighed for at købe sig til bedre hjælp. Alle har ret til at få kvalificeret hjælp.
  2. Ja, og det bekymrer mig. Når man kigger på sundhedssektoren, så er jeg bekymret for den skævvridning, den her privatisering er et udtryk for. Det risikerer meget vel at resultere i, at det, der er tilbage, bliver for ringe.
  3. Nej, jeg vil blive ved med at kæmpe for en bedre offentlig hjælp.

Liselotte Blix
Liselotte Blix
Vis mere

Liselott Blixt


Sundhedsordfører, Dansk Folkeparti

  1. Det er rigtig fint, at man kan tilkøbe sig ydelser. Men jeg synes, at det er forkert, at der er det her tidspres på hospitalerne.
  2. Nej. Jeg tror, det er godt, at man har forskellige tilbud. Selvom man har tilbuddet, behøver man ikke at gøre brug af det. Så det behøver ikke være et A- og et B-hold på den måde.
  3. Nej, det tror jeg ikke. Jeg mener ikke, det er en nødvendighed, medmindre man føler, man har brug for det.

Lotte Rod
Lotte Rod
Vis mere

Lotte Rod


Sundhedsordfører, Radikale Venstre

  1. Vores offentlige fødegange skal være så gode, at man ikke føler sig presset til at vælge en privat jordemoder. Vi arbejder for, at der bliver mere tid til nærvær.
  2. Det er vigtigt for os, at alle familier kan få en god oplevelse omkring fødslen, uanset om de har penge eller ej. Derfor må vi ikke skabe et A- og et B-hold.
  3. Det har jeg ikke tænkt over. Men jeg kan godt forstå, at en familie vil have det bedst mulige.

May-Britt Kattrup
May-Britt Kattrup
Vis mere

May-Britt Kattrup


Sundhedsordfører, Liberal Alliance

  1. Jeg synes, at det offentlige tilbud skal være så godt, at der ikke er nogen, der er nødt til det. Hvis tilbuddet så er godt nok, og man stadig ønsker noget andet, så kan jeg ikke se nogen problemer i det.
  2. Nej, for det er så lille en del af sundhedssektoren, det gælder. Alle skal kunne få en god og tryg fødsel - og det burde der være plads til med de penge, vi har sat af.
  3. Det kunne jeg sagtens - men jeg har allerede født uden brug af det.

Mette Abildgaard
Mette Abildgaard
Vis mere

Mette Abildgaard


Sundhedsordfører, De Konservative

  1. Vi synes grundlæggende, at det er fint, at der er et frit valg for borgerne. Så længe vi har et godt grundtilbud til alle, så skal man have frihed til at vælge, hvilken løsning man foretrækker.
  2. Nej, sådan synes jeg ikke, man skal se på det. Jeg synes hellere, man skal fokusere på, at når der er nogle, der vælger et privat tilbud, så giver det bedre plads i det offentlige.
  3. Principielt kunne jeg godt. Men jeg tror ikke, jeg ville føle et behov for det.

Pernille Schnoor
Pernille Schnoor
Vis mere

Pernille Schnoor


Sundhedsordfører, Alternativet

  1. Det er forkert, hvis man skal have sin egen private jordemoder med. Man bør kunne gå på hospitalet uden at skulle have privat hjælp med. Det må være et minimum i et velfærdssamfund.
  2. Det kan det lige præcis være. For de her pakker koster så meget, at de, der ikke har nogen penge, ikke får samme service som dem, der har.
  3. Nej. Men det er klart, at udsulter vi sundhedsvæsenet så meget, at man er bange for, hvad der skal ske med sit barn, så kan jeg godt forstå det.

Peder Hvelplund
Peder Hvelplund
Vis mere

Peder Hvelplund


Sundhedsordfører, Enhedslisten

  1. Det er en fuldstændig forkert udvikling. Det bliver jo pengepungen, der afgør, hvilken behandling man får.
  2. De private klinikker bliver jo målrettet de borgere, der har økonomisk formåen til det. Så det er klart, at det er det, der sker. Det betyder også, at de komplicerede forløb ender i det offentlige system.
  3. Det tror jeg ikke. Men står man i en presset situation, så er det klart, at det er en overvejelse, man vil gøre, hvis man har muligheden.

Eksempler på ekstra ydelser

Private klinikker tilbyder forskellige ydelser til gravide og par - både før og efter fødslen. Jordemoderhuset tilbyder f.eks. følgende:

FØDSELSFORBEREDELSE OG KONSULTATION

  • Jordemoder-konsultation 1 time: 750 kr.
  • Fødselsforberedelse, hel dag: 2.250 kr.

FAST JORDEMODER

  • 8-10 konsultationer med varighed på ½ - 1 time. Ingen ventetid og samme jordemoder hver gang. Tryghedsscanninger og samtale efter fødslen: 12.500 kr.

FØDSELSHJÆLP

  • Samtale inden fødslen og 5 ugers rådighed efter fødslen: 22.500 kr.

KOMPLET FØDSELSHJÆLP

  • Inklusiv alle jordemoder-konsultationer, samt amme- og barselsbesøg: 28.500 kr. f.eks.

AMME OG BARSELSHJÆLP

  • Barselsbesøg i hjemmet ca. 2 timer: 2.300 kr.
  • Ammehjælp i hjemmet, ca. 2 timer: 2.300 kr.

AMME/BARSELSPAKKE

  • To hjemmebesøg á 2 timer, samt telefonkonsultationer de tre første uger efter fødsel: 6.100 kr.

Kilde: Jordemoderhuset.com