Den danske topadvokat, ophavsretseksperten Johan Schlüter, er som bestyrelsesformand for selskabet Nest A/S blevet det ufrivillige midtpunkt i en bitter million-strid med retssager i både Frankrig og Danmark mod bl.a. det store franske musikforlag Raoul Breton, ejet af Frankrigs største sangstjerne, 88-årige Charles Aznavour.

Schlüter og Nest A/S er blevet sagsøgt af deres egen klient, franske Georges El-Assidi. Først bad El-Assidi i 2006 danskerne oprette et selskab, men efter at det var gjort, sagsøgte El-Assidi det danske firma, og nu har striden mellem parterne varet i næsten seks år.

- Jeg er påvirket af sagen. Jeg er blevet påvirket af skruppelløse franske advokaters svinestreger. Det er simpelt hen for groft, siger Johan Schlüter til BT.

Han håber på, at den mere end seks år lange strid, der handler om en arv på mellem 20 og 30 mio. kr., kan afsluttes med en dom ved retten i Grasse i Sydfrankrig i januar næste år og en afgørelse ved en voldgiftssag i Danmark senere i 2013.

Striden handler om arven efter en af Frankrigs største sangskrivere Charles Trenet, der døde i 2001, 87 år gammel.

Han har bl.a. skrevet en af franskmændenes mest elskede sange, ’La Mer’. Trenets personlige assistent, Georges el-Hassidi, 52, arvede kunstneren. Arven omfatter rettighederne til sangene, der er mere end 20 mio. danske kroner værd, og to luksusejendomme i Sydfrankrig. Der falder dom i en af de mange retssager i sagen ved retten i den sydfranske by Grasse i januar.

Tidligere i år skærpede franskmændene tonen, og det danske selskab og Schlüter blev politianmeldt og krævet anholdt af en undersøgelsesdommer i Paris, fordi han ikke kunne komme til en afhøring i sagen i marts i år.

Han blev dog ikke anholdt, og nu afventer den danske topadvokat retsmødet i Grasse i januar med sindsro.

- Jeg er sikker på, at vi vinder. Jeg vil gerne se den dommer, der dømmer os, når selv anklageren ønsker os frifundet, siger Johan Schlüter.

For den danske advokat er dét, der begyndte som et spændende projekt i et af hans yndlingslande, Frankrig, blevet til et mareridt.

- Det er klart, det er blevet lidt mindre spændende af mødet med alle de svinepelse i den her sag, siger Schlüter.

Intet tydede på en årelang strid mellem danske og franske selskaber, da Trenet døde i 2001.

Forlaget Raoul Breton fik efter sangerens død overdraget administrationen af rettighederne til sangene. Men i 2006 gik Georges El-Assidi til den danske ophavsrets-ekspert Johan Schlüter. Det gjorde han bl.a., fordi hans rådgiverne mente, at den gældstyngede og trængte El-Assidi økonomisk ville kunne få mere ud af at placere rettighederne til Trenet-sangene i et dansk selskab.

- Jeg har aldrig mødt El-Assidi, kun hans revisor og advokat, fortæller Schlüter, der blev bestyrelses-formand i selskabet, hvor El-Assidi står som ejer af 70 pct. af værdierne.

I februar 2007, året efter at det danske selskab var oprettet, fik Schlüter et brev fra Frankrig, hvor pengeoverførslerne fra Raoul Breton-forlaget til det danske selskab blev krævet stoppet - og så var den nu seks år lange strid i gang.

Pengene, et betydeligt million-beløb, som ifølge BTs oplysninger svarer til mellem 7,5 og 15 mio. kr., står nu på en spærret konto i Frankrig. Ligeledes i Frankrig har Johan Schlüter og Nest A/S indgivet politianmeldelse mod Raoul Breton, som - på trods af at være blevet idømt dagbøder - har nægtet at efterkomme et påbud fra en fransk domstol om at åbne selskabets regnskabsbøger for en revisor-undersøgelse af forlagets Trenet-afregninger.

Ifølge ledelses-beretningen i det seneste regnskab fra Nest A/S har det store franske forlag også økonomisk støttet ene-arvingen efter Trenet i en stribe franske retssager mod Schlüter og Nest A/S.