Den 88-årige sanger Charles Aznavour (th), som her ses i samtalemed prins Henrik under en litteraturfestival i Frankrig sidste år, ejer det store franske musikforlag Raoul Breton.
Den 88-årige sanger Charles Aznavour (th), som her ses i samtalemed prins Henrik under en litteraturfestival i Frankrig sidste år, ejer det store franske musikforlag Raoul Breton. Foto: ALAIN JOCARD

Den danske topadvokat, ophavsretseksperten Johan Schlüter, er som bestyrelsesformand for selskabet Nest A/S blevet det ufrivillige midtpunkt i en bitter million-strid med retssager i både Frankrig og Danmark mod bl.a. det store franske musikforlag Raoul Breton, ejet af Frankrigs største sangstjerne, 88-årige Charles Aznavour.

Schlüter og Nest A/S er blevet sagsøgt af deres egen klient, franske Georges El-Assidi. Først bad El-Assidi i 2006 danskerne oprette et selskab, men efter at det var gjort, sagsøgte El-Assidi det danske firma, og nu har striden mellem parterne varet i næsten seks år.

- Jeg er påvirket af sagen. Jeg er blevet påvirket af skruppelløse franske advokaters svinestreger. Det er simpelt hen for groft, siger Johan Schlüter til BT.

Han håber på, at den mere end seks år lange strid, der handler om en arv på mellem 20 og 30 mio. kr., kan afsluttes med en dom ved retten i Grasse i Sydfrankrig i januar næste år og en afgørelse ved en voldgiftssag i Danmark senere i 2013.

Striden handler om arven efter en af Frankrigs største sangskrivere Charles Trenet, der døde i 2001, 87 år gammel.

Han har bl.a. skrevet en af franskmændenes mest elskede sange, ’La Mer’. Trenets personlige assistent, Georges el-Hassidi, 52, arvede kunstneren. Arven omfatter rettighederne til sangene, der er mere end 20 mio. danske kroner værd, og to luksusejendomme i Sydfrankrig. Der falder dom i en af de mange retssager i sagen ved retten i den sydfranske by Grasse i januar.

Tidligere i år skærpede franskmændene tonen, og det danske selskab og Schlüter blev politianmeldt og krævet anholdt af en undersøgelsesdommer i Paris, fordi han ikke kunne komme til en afhøring i sagen i marts i år.

Han blev dog ikke anholdt, og nu afventer den danske topadvokat retsmødet i Grasse i januar med sindsro.

- Jeg er sikker på, at vi vinder. Jeg vil gerne se den dommer, der dømmer os, når selv anklageren ønsker os frifundet, siger Johan Schlüter.

For den danske advokat er dét, der begyndte som et spændende projekt i et af hans yndlingslande, Frankrig, blevet til et mareridt.

- Det er klart, det er blevet lidt mindre spændende af mødet med alle de svinepelse i den her sag, siger Schlüter.

Intet tydede på en årelang strid mellem danske og franske selskaber, da Trenet døde i 2001.

Forlaget Raoul Breton fik efter sangerens død overdraget administrationen af rettighederne til sangene. Men i 2006 gik Georges El-Assidi til den danske ophavsrets-ekspert Johan Schlüter. Det gjorde han bl.a., fordi hans rådgiverne mente, at den gældstyngede og trængte El-Assidi økonomisk ville kunne få mere ud af at placere rettighederne til Trenet-sangene i et dansk selskab.

- Jeg har aldrig mødt El-Assidi, kun hans revisor og advokat, fortæller Schlüter, der blev bestyrelses-formand i selskabet, hvor El-Assidi står som ejer af 70 pct. af værdierne.

I februar 2007, året efter at det danske selskab var oprettet, fik Schlüter et brev fra Frankrig, hvor pengeoverførslerne fra Raoul Breton-forlaget til det danske selskab blev krævet stoppet - og så var den nu seks år lange strid i gang.

Pengene, et betydeligt million-beløb, som ifølge BTs oplysninger svarer til mellem 7,5 og 15 mio. kr., står nu på en spærret konto i Frankrig. Ligeledes i Frankrig har Johan Schlüter og Nest A/S indgivet politianmeldelse mod Raoul Breton, som - på trods af at være blevet idømt dagbøder - har nægtet at efterkomme et påbud fra en fransk domstol om at åbne selskabets regnskabsbøger for en revisor-undersøgelse af forlagets Trenet-afregninger.

Ifølge ledelses-beretningen i det seneste regnskab fra Nest A/S har det store franske forlag også økonomisk støttet ene-arvingen efter Trenet i en stribe franske retssager mod Schlüter og Nest A/S.

SMS

Tophistorier

Kendt dansk designer går i krig med Coop: De har stjålet vores populære design
Peter Østberg er medejer af By Lassen, der nu har stævnet Coop for plagiat.

Kendt dansk designer går i krig med Coop: De har stjålet vores populære design

BT afslører: Skatteyderne har betalt 84 mio. kr. - men virker det overhovedet?
Kåre Press-Kristensen, der er ingeniør ved Det Økologiske Råd, måler på det store billede herover partikeludledning fra en bus ved Nørreport Station i København.

BT afslører: Skatteyderne har betalt 84 mio. kr. - men virker det overhovedet?

Briterne: Du er fuld af løgn, Wiggins!
Bradley Wiggins står med et gigantisk forklaringsproblem i forhold til sin sejr i Tour de France i 2012.

Briterne: Du er fuld af løgn, Wiggins!

Journalist langer ud efter Jolie: Hendes sindssyge fortid er næsten FOR utrolig til at være sand
Angelina Jolie med skuespiller og instruktør Billy Bob Thornton, som hun giftede sig med i 2000, da de var henholdsvis 24 og 44 år.

Journalist langer ud efter Jolie: Hendes sindssyge fortid er næsten FOR utrolig til at være sand

Mor havde ikke set sin søn i 10 år: I virkeligheden boede hun med hans lig

Mor havde ikke set sin søn i 10 år: I virkeligheden boede hun med hans lig

Efter vildt beskidt krig mødes de endelig: Her er det værste, der kan ske for Trump og Clinton
Foto: AFP

Efter vildt beskidt krig mødes de endelig: Her er det værste, der kan ske for Trump og Clinton

Elever ville have hævn over efterskolen: 'Flæk dem, tak'

Elever ville have hævn over efterskolen: 'Flæk dem, tak'

Derfor vil ‘Landmand’-Jens ikke have en ryger

Derfor vil ‘Landmand’-Jens ikke have en ryger

Hitter på Facebook