Svend Lings, tidligere ledende overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital og speciallæge i gigtsygdomme, er en af formentlig mange hospitalslæger, som har hjulpet terminalpatienter til at dø.

»Jeg mener, det er på høje tid at gøre aktiv dødshjælp lovligt i Danmark. Og jeg tror, at det kun er et spørgsmål om tid, inden det sker. Aktiv dødshjælp handler om medfølelse med de patienter, der ligger og lider til ingen verdens nytte. Og så handler det om hensynet til folks selvbestemmelsesret. Ligesom det handler om en moralsk forpligtelse til at hjælpe andre, som har brug for hjælp, og som selv beder om det,« siger Svend Lings.

Den pensionerede overlæge medvirkede i aftes i TV2-dokumentaren ’Må Mathilde dø?’.

Han har tidligere udgivet bogen ’Hjælp mig – aktiv dødshjælp’, hvor han argumenterer for, hvorfor han mener, det bør lovliggøres herhjemme.

Udkast til lovforslag

Han har også lavet et udkast til lovforslag om at indføre aktiv dødshjælp i Danmark. Og han er ikke det mindste betænkelig eller bange for følgerne af, at han nu åbent står frem og fortæller, at han som læge har hjulpet dødssyge patienter det sidste stykke ud af livet.

»At der eventuelt kan være følger af det, er jeg sådan set fløjtende ligeglad med. Hvad det kan gøre ved mig, kan under alle omstændigheder kun være bagateller i forhold til, hvad det gør ved mennesker, som er i en situation, hvor de er så syge, at de blot ønsker at dø,« siger Svend Lings.

Lovforslaget, han har udarbejdet, er lavet på eget initiativ.

»Når man diskuterer aktiv dødshjælp med politikere, kan det være meget svært for dem at forholde sig til det. Det er min klare fornemmelse, at udkastet har været med til at skabe større forståelse for, hvad det handler om,« siger overlægen, hvis forslag til lovtekst cirkulerer på Facebook og altså dermed er ude i en bredere kreds.

70 procent går ind for det

Flere undersøgelser viser, at 70-80 procent af befolkningen i Danmark da også går ind for aktiv dødshjælp. Derudover er der en gruppe, som ikke har taget stilling.

Og så altså en minoritet, som er imod. Heriblandt Etisk Råd. Sidstnævnte er en væsentlig årsag til, at aktiv dødshjælp endnu ikke er lovliggjort, mener Svend Lings.

»Aktiv dødshjælp handler om medfølelse med de patienter, der ligger og lider til ingen verdens nytte. Og så handler det om hensynet til folks selvbestemmelsesret. Ligesom det handler om en moralsk forpligtelse til at hjælpe andre, som har brug for hjælp, og som selv beder om det,« siger pensioneret overlæge Svend Lings til BT.
»Aktiv dødshjælp handler om medfølelse med de patienter, der ligger og lider til ingen verdens nytte. Og så handler det om hensynet til folks selvbestemmelsesret. Ligesom det handler om en moralsk forpligtelse til at hjælpe andre, som har brug for hjælp, og som selv beder om det,« siger pensioneret overlæge Svend Lings til BT. Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen
Vis mere

»Politikerne skal til at vågne op og komme i trit med resten af befolkningen. Det er klart, at aktiv dødshjælp er et meget svært valg, når man står i det. Umiddelbart er det en tærskel, man skal over. Men når man ser et menneske i øjnene, som har »hjælp mig-blikket«, så er det knap så svært,« siger Svend Lings.

Han understreger endnu en gang, at det i givet fald altid skal være patienten selv, der skal tage det svære valg.

I Europa er aktiv dødshjælp lovliggjort i Schweiz, Holland, Belgien og Luxembourg.

På det nordamerikanske kontinent har Canada senest vedtaget at indføre aktiv dødshjælp, ligesom stadig flere stater i USA gør det samme.