Madspild er ikke længere kun en sag for de mest bevidste forbrugere. Emnet er i fokus på dansk madtopmøde.

København. Det er blevet trendy at holde skarpt øje med, hvor mange fødevarer der havner i skraldespanden rundt om i de danske hjem.

I en ny undersøgelse, foretaget for Ingeniørforeningen, IDA, er 49 procent af danskerne opmærksomme på, hvor store mængder madvarer de kyler ud. 33 procent er det i nogen grad, mens 15 ikke er.

Ifølge Miljøministeriet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton årligt.

- Det er tydeligt, at forbrugerne helst vil undgå madspild, og at tanken om et mere bæredygtigt forbrug tiltaler flere og flere, siger formanden for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Petersen.

- Det er både i folks egen økonomiske interesse, samtidig med at mindre spild af ressourcer er vigtigt i en verden, hvor 800 millioner mennesker hver dag går sultne i seng, siger han.

Selina Juul, der for otte år siden stiftede forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad, er pioner på området.

- Det startede med en Facebook-gruppe og er blevet til en folkebevægelse, som breder sig langt ud over landets grænser, hvor jeg også oplever stor interesse, siger hun.

- Madspildet de sidste fem år er faldet med 25 procent ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer. Det skyldes især en indsats i husholdningerne. Men det er også flot, at madspild ligefrem er blevet et konkurrenceparameter blandt butikkerne, siger hun.

Fredag taler hun på det internationale madtopmøde Better Food For More People i København, hvor madspild er et hovedtemaerne.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) håber, at de danske erfaringer fra mødet vil brede sig ud verden.

- At vi har et madspild på 700.00 ton er ikke den rigtige måde at bruge ressourcer på. Danmark har været med til at skubbe på den her dagsorden i både FN og EU på det store plan, siger han.

- Men jeg kan også selv se, hvordan jeg også i mit eget forbrug er blevet mere opmærksom, og det er jo netop dét, der flytter tingene. Det betyder noget, hvad du personligt putter i indkøbskurven, og at du undgår impulskøb, siger han.

/ritzau/