En række muslimske foreninger i Danmark har taget afstand fra og fordømt onsdagens angreb mod satirebladet Charlie Hebdo i Frankrig, som menes at være motiveret af religiøs fanatisme.

Men ikke alle er enige i, at det er ikke det muslimske samfunds opgave at tage afstand fra trosfællers handlinger, mener den danske imam Fatih Alev fra Dansk Islamisk Center.

Han kalder handlingerne i hjertet af Paris »helt menneskeligt uacceptable,« men han vil ikke undskylde for andres ugerninger.

»Vi vil helst være fri for at tage afstand fra andre muslimers udåd og ugerninger, men det får vi ikke lov til,« siger han.

LÆS OGSÅ

LÆS OGSÅ

Se billederne: Fælles forsidekamp for ytringsfrihed

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) er en af dem, der har opfordret det danske samfund - men særligt muslimske organisationer - til at fordømme angrebet. Og det er urimeligt, mener Fatih Alev.

»Hvorfor i alverden skal vi tage afstand? Hvad mener de med det? Er det ikke noget, man bare kan antage, at helt almindelige retskafne mennesker selvfølgelig vil se rigtig negativt på og selvfølgelig tage afstand fra, fordømme, forkaste og afvise?« spørger han.

Ifølge Fatih Alev oplever muslimer herhjemme ofte krav om at tage afstand fra terrorhandlinger, når politikere vil sikre sig flere stemmer.

»Det er nogle billige point, man kan score, når man kræver, at et mindretal, som i forvejen føler sig udsat, skal tage afstand, når trosfæller tilsyneladende har begået en ugerning,« siger han og fortsætter:

»Hvis man ikke gør det, så er man sympatisør. Det er ligesom det, der implicit ligger i det, som Lars Løkke Rasmussen og andre politikere udtaler sig om i disse dage. Og det er utroligt sårende at høre vores politikere komme med den slags udmeldinger uden at tænke sig om.«

Fatih Alev henviser desuden til, at der ikke bliver stillet lignende krav i modsat retning, når det er muslimer, der bliver forurettet:

»Jeg kan ikke huske, at muslimer ved moskéafbrændingerne i Sverige krævede, at svenske ledere og kristne præster skulle tage afstand fra handlingerne, som ikke-muslimske svenskere tilsyneladende står bag. Så det er denne ulige situation, der er ret tankevækkende,« siger han.