KØB PLUS!

Dansk hærchef løj om krigsfanger

HOKs tidligere chef gav i 2007 Folketinget fejlagtige information om antallet af fanger, som danskerne havde taget i Irak.

Folketinget blev med vilje fejlinformeret om, hvor mange fanger danske soldater tog under Irak-krigen. Det afsløres i et hidtil hemmeligt notat fra 2007, som beskriver, hvordan den daværende chef for Hærens Operative Kommando (HOK), Poul Kiærskov, gav ordre til løgnagtige oplysninger. Det skriver Politiken.

Det har betydet, at Poul Kiærskov nu har en personalesag fra Forsvarsministeriet på halsen. Han er i dag Danmarks militære repræsentant i NATO og nummer tre i forsvarets rangfølge. Som generalløjtnant er han indtil nu blevet set som mulig mand til jobbet som Danmarks næste forsvarschef.

HAR DU TILLID TIL, AT DET DANSKE FORSVAR OG LEDELSEN OVERHOLDER KRIGSREGLERNE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Afstemning

Allerede i april 2007 var HOK bekendt med, at danske soldater havde taget langt flere irakiske fanger end tidligere oplyst, og at det drejede sig om mindst 500, viser det hemmelige notat, som Politiken har kendskab til.

Det var dog ikke det antal, som Folketinget fik at vide i 2006 eller i 2007. I august 2006 var tallet nemlig opgjort til 195, og for ikke at skade hærens troværdighed, som det er beskrevet i notatet, valgte HOK-chefen i april 2007 at justere fangetallet til 198 i et svar til Folketinget.

Men det var ikke af uvidenhed, for på det tidspunkt havde HOK skrevet et svar med de omkring 500. Det beordrede Poul Kiærskov dog ændret.

De tidligere forsvarsministre Søren Gade (V) og Gitte Lillelund Bech (V) har siden mindst 13 gange svaret til Folketinget, at tallet var som oplysningerne til politikerne i 2007, 198.

HOK-chefens misinformation vakte frustration, og en medarbejder skrev notatet på godt to sider om forløbet. Det blev i 2011 fundet på HOKs hovedkontor i Karup, da en særlig task force i Forsvarsministeriet skulle kortlægge antallet af danske fanger.

Poul Kiærskov er sammen med oberstløjtnant Hans Henrik Møller, som i notatet omtales som ham, der videregav Kiærskovs ordre, blevet bedt om at gøre rede for sagen. Senest fredag skal de være sendt til Forsvarsministeriet, hvilket Møller allerede har gjort, bekræfter han over for Politiken.

Hvad synes du om sagen? Er det en skandale, hvis chefen for Hærens Operative Kommando løj om antallet af irakiske fanger?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. torsdag

Din kommentar

Kommentarer

Bvadrr..igen,igen,igen!

Skrevet af J.Hansen, Onsdag den 15. februar 2012, 17:37

Hvad bliver der af mediernes jagt og storm på Næck Læks spindoktor? Er det kun når en tifl. borgerlig ministers spindoktor EVENTUELT har lækket Barbie-dukkens skatteunddragelse, at journalisterne i nattetimer, ja døgnet rundt skal lure i buskene og snige sig hen til oplyste vinduer???

Ja

Skrevet af kroyers, Onsdag den 15. februar 2012, 10:48

Ja det er problematisk,hvis medlemmer af folketinget lyver eller bevidst fortier sandheden.
Vi ligner snart en bananrepublik
for mig at se er det ikke et spørgsmål om tilbageholdte fanger,det er videregivelsen af dem og antallet der poblemet

Til folketinget

Skrevet af Dorthe Kjær, Mandag den 13. februar 2012, 20:18

Lad den som er uskyldig som nyfalden sne, kaste den første sten, nå...der var nok ingen.

@Kurt

Skrevet af Hans Tavsen, Mandag den 13. februar 2012, 12:54

Og da Danmark har tvungen skolegang, skal du stilles for en skolekommission og dømmes til 20 siders retskrivning. Knaldperle.

Krig

Skrevet af Kurt, Mandag den 13. februar 2012, 09:10

Da Danmark er i krig skal han stiles
for en krigsrat og dømmes til døden

Militæret er underlagt den siddende regering.

Skrevet af Thor Arentoft, Søndag den 12. februar 2012, 19:31

I Danmark har vi via frie og demokratiske valg udset 179 mennesker som våre fortroende-valgde.
Udaf disse 179 kan en majourritet danne regering, og når en regering er dannet, er det den der på folkets vegne bestemmer.
Under regeringen har vi militæret d.v.s. det er regeringen der har ansvar for, og skal kontrolere militæret.
Militæret kan og skal aldrig stå til ansvar for andre end den siddende regering.
Er der andre end medier der påstår at militæret har fejl-informeret regeringen?
I vilket fald som helst er det den til enhver tid siddende regering der har ansvaret, og pr. defination kan militæret ikke gøre nogen fejl, hvis ikke den siddende regering har påtalt dette og reageret derefter.

rolig nu

Skrevet af Bo Andersen, Onsdag den 8. februar 2012, 18:23

Det kunne jo være at manden er "talblind"

Demokrati !

Skrevet af Kurt, Onsdag den 8. februar 2012, 17:55

Selvfølgelig er det en skandale.

Demokrati bygger på at man ikke begår misbrug herunder bevidst fejlinformation over for folketinget herunder ministerierne.

Så det er totalt uden debat såfrem at man har fortiet oplysninger.

Helle Thorning S-SF - RV er på bedste demokrtatiske vis valgt af vælgerne.

Der er utroligt mange der ud fra deres egne småborgerlige interesser har glemt hvordan et demokrati er opbygget.

Højt stående folk fra endten politiet - domstolene mv. skal ikke lyve over for folketinget. Så enkelt er det !!!

Lad dem, som er rene, kaste den første sten (Jesus)

Skrevet af Erik Dagø, Onsdag den 8. februar 2012, 17:03

Regeringen kom til magten ved løgn.
Helle Thorning, Villy Søvndal m.fl. er de dårligste til at udtale deres forargelse over militæret samt de tidligere forsvarsministre!

Lad dem, som er rene, kaste den første sten (Jesus)

Skrevet af Erik Dagø, Onsdag den 8. februar 2012, 17:03

Regeringen kom til magten ved løgn.
Helle Thorning, Villy Søvndal m.fl. er de dårligste til at udtale deres forargelse over militæret samt de tidligere forsvarsministre!

krig

Skrevet af per sørensen, Onsdag den 8. februar 2012, 16:54

i en krig bliver der dræbt mennesker også cevile det er naivt at tro andet og der bliver også taget krigsfanger det kand ikke være anderledes og jeg kand ikke se at vi almindelige borgere behøver at få alt at vide er der nogen der virkelig tror at irakkerne fortalte alt så aner de ikke hvad krig handler om

Krigen i Irak

Skrevet af Hans, Onsdag den 8. februar 2012, 16:43

Principielt skal vore politikere være ærlige. Om der har været tale om at lyve om irakiske krigsfanger, er jeg neutral overfor. Havde det været danske krigsfanger ville jeg blive meget forarget hvis der blev løjet. Vi har vist brugt rigeligt med ressourcer både i Irak og i Afghanistan - og med ressourcer mener jeg ikke mindst de unge mennesker der har givet deres liv for en sag, som i princippet ikke vedkommer os

Krig er krig!

Skrevet af Erik Høyer, Onsdag den 8. februar 2012, 14:05

I krig og kærlighed gælder alle kneb, så en lille hvid løgn her og der kan vel ikke skade.
Man skal da heller ikke oplyse alt så fjenden kan drage fordel af det. Selvfølgelig skal konventionerne overholdes, og det bliver de helt sikkert fra dansk side. Nu skal man igen bruge en syndebuk. Børnehaven på Christiansborg, skulle prøve at føre en ordentlig politik, så vores dagligdag kunne blive lidt mere rosenrødt.
Lad embedsmændene klare alle andre problemer. Det er lang tid siden, lad os komme videre. Lad os slippe for uduelige politikkere udtallelser om hvad der kunne havde været gjordt. Men det bliver vel ikke bedre så længe den røde blok bestemmer.

ER DER NOGEN HER, SOM ALDRIG

Skrevet af Bo Rasmussen, Onsdag den 8. februar 2012, 13:54

Har brugt en hvid, eller kulsort løgn ? Nej - godt så!

Ulovlig krig

Skrevet af John Jones, Onsdag den 8. februar 2012, 13:53

Hvad kan vi regne med som borger i lille politistats Danmark, vi allerede blevet vildledt til at være aktører i en beskidt angrebskrig, ledt af Amerika.
Vi har som borger mistet vores stemme, dels fordi den almindelige dansker ikke vil sætte sig ind i tingene, og bare siger "regeringen, og medierne lyver aldrig" dels fordi staten er blevet ligeglade med deres befolkning og kun fører en politik til gavn for Amerika og dens multinationale firmaer.
Det en trist tid vi lever i, og nu smider de bare rundt med løgne og når de bliver opdaget i dem, så er folk ligeglade, meget trist.

NÅR MAN ER I KRIG,

Skrevet af Bo Rasmussen, Onsdag den 8. februar 2012, 13:51

Så gælder alle kneb! kan man ikke magte det, så snup sutten og tør øjnene...........

Fanger

Skrevet af Kirsten, Onsdag den 8. februar 2012, 13:29

Kan det da ikke være bedøvende ligegyldigt, hvor mange fanger, VORES soldater har taget? Det var krig for fanden!
Så må pladderhumanisterne i folketinget sige nej en anden gang, hvis de ikke kan lide lugten i bageriet.

krig

Skrevet af B.Clausen, Onsdag den 8. februar 2012, 12:34

Hvilken relevans har det i dag om Danmark tog 198 eller 500 krigsfanger under Irakkrigen. I krig er det vel ikke nødvendigt at oplyse "fjenden" om ens gøren og laden, og fjenden lytter jo også med fra folketinget. Den røde regering burde beskæftige sig med nutiden og få styr på deres egne.

Man må kunne stole på embedsværket

Skrevet af Per Nielsen, Onsdag den 8. februar 2012, 12:44

Det er vel relevant at vide hvem der lyver overfor folketinget og hvorfor. Hvis folketinget skal kunne træffe rimelige og rigtige beslutninger må man absolut kunne stole på de oplysninger man får, ellers har folkestyret ingen fremtid.

Ansatte eller folkevalgte, der sidder længe...

Skrevet af Anders Pedersen, Onsdag den 8. februar 2012, 11:39

Det sker jo at folk der har siddet længe i en stilling - ansatte eller folkevalgte - at de laver deres egen små regler eller love og skaber sin egen lille sandhed, men det dur jo ikke, at vi ikke kan stole på hinanden i et retssamfund i den fri Verden.
Men lad os nu se hvad sandheden er i dette tilfælde - nogen gange er pressen jo hurtigt ude...

Skal vi aldrig videre

Skrevet af Bent Krejlgaard, Onsdag den 8. februar 2012, 11:35

Det er efterhånden meget lang tid siden at det havde relevans om der blev udleveret fanger og hvor mange og sidst men ikke mindst, til hvem!!
Skal vi ikke snart have stoppet det "navle pilleri" eller er det bare sådan at RØD blok og journalistene ikke har andet at få tiden til at gå med end at finde et eller andet i historien som man kan få pustet op til, for regeringen at flytte focus på deres manglende lederevner, og journalisterne / redaktørerne at sælge flere aviser! SE AT KOMME VIDERE I TILVÆRELSEN!!

SMID HAM UD NU

Skrevet af C Nielsen, Onsdag den 8. februar 2012, 11:27

Det danske forsvar kan ikke bruge sådan en mand med den karakter,så
SMID HAM UD NU, UDEN PENSION.
Hvorfor skal folk der oppe i toppen ALTID have pension, selv om de
SNYDER OG BEDRAGER,det må da være en opgave for folketinget, hvis de da tør.???

SMID HAM UD NU

Skrevet af C Nielsen, Onsdag den 8. februar 2012, 11:27

Det danske forsvar kan ikke bruge sådan en mand med den karakter,så
SMID HAM UD NU, UDEN PENSION.
Hvorfor skal folk der oppe i toppen ALTID have pension, selv om de
SNYDER OG BEDRAGER,det må da være en opgave for folketinget, hvis de da tør.???

Tillid til hvad?

Skrevet af Per, Onsdag den 8. februar 2012, 10:32

En organisation der er lemfeldig med deres sagsakter, makulerer papirer der fortæller om fejl, og ikke har et godkendt regnskab de kan vise frem ?

Det er den rene banarepublik, og så vidt jeg ved har ingen danskere stemt på at det er sådan man omgås rigets våben....

Her er regnskabet:

Skrevet af Martin, Onsdag den 8. februar 2012, 12:33

Her er regnskabet:

Skrevet af Martin, Onsdag den 8. februar 2012, 12:33