Danske eksperter bekræfter, at en solstorm i 2013 kan betyde, at danskerne må klare sig uden strøm i dagevis.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Danmark kan blive ramt af en solstorm i 2013.

Det kan føre til, at Danmark vil blive lammet af store stømafbrydelser.

Det bekræfter astrofysiker Michael Linden-Vørnle overfor bt.dk.

- Solens aktivitet er særlig høj i 2013, og det kan betyde, at Danmark vil blive ramt af en solstorm, der vil påvirke jordens magnetfelt. Hvis det sker, kan vi komme til at opleve store strømsvigt, siger astrofysikeren. Han understreger dog, at det ikke er muligt at spå om, hvad der præcis vil ske i 2013.

Det amerikanske rum-institut NASA har tidligere i år advaret mod, at en solstorm kan ramme i 2013 og tidligere på ugen advarede den engelske forsvarsminister Liam Fox mod truslen fra solstormen.

- Man kan godt sætte et kryds i kalenderen i 2013, men det er fornuftigt at gøre det med blyant, så det kan hviskes ud igen, siger Michael Linden-Vørnle

Mobiltelefoner og computere udsat

Forsker i astro- og solfysik Jacob Trier Frederiksen fra Niels Bohr Instituttet er enig i, at sandsynligheden for at Danmark bliver lammet af en solstorm ikke er særlig stor.

- Danmark er ikke lige så udsat som andre lande, da vi ikke er så tæt på den magnetiske nordpol som fx Canada er. De lande, der ligger nærmest den magnetiske nordpol, er nemlig mest udsatte, siger Jacob Trier Frederiksen.

Han understreger dog, at der afgjort er en mulighed for, at landet bliver ramt af en solstorm i 2013. Hvis vi bliver ramt, kan konsekvenserne være alvorlige.

- En solstorm kan få konsekvenser for alt fra mobiltelefoner til satelitter. Den kan også få økonomiske konsekvenser, hvis fx computere på Børsen går ned, det skete i Toronto i 1989 under en kraftig solstorm, siger Jacob Trier Frederiksen.

Vi er bedre rustet i dag

Hvis en kraftig solstorm, mod forskernes forventninger, rammer Danmark i 2013, er sandsynligheden for at vi klarer os godt igennem den større i dag end ved tidligere.

- Vi er i dag bedre rustet til at håndtere en solstorm. Vi har satelitter, der holder øje med solens aktivitet, og vi kan derfor meget bedre forudsige en kommende solstorm, siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle.