De danske myndigheder bør forsøge at få den 19-årige terrormistænkte danske statsborger udleveret fra Libanon, så han kan blive retsforfulgt i Danmark, mener Dansk Folkeparti.

Med anholdelsen af en påstået dansk Syrien-kriger i Libanon er der åbnet en mulighed for at få retsforfulgt den første danske Syrien-kriger herhjemme. Det mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF) ifølge Berlingske.

Han opfordrer Udenrigsministeriet til at presse på for at få udleveret den 19-årige danske statsborger, der siden juni har siddet fængslet i Libanon mistænkt for at være en aktiv del af Islamisk Stat. Alternativt presse på for at få ham dømt i Libanon.

»Det er meget interessant, at man har en aktuel sag med en mand fra Danmark, som ser ud til at have deltaget i hellig krig i Syrien. Det mener jeg, at man skal benytte sig af prompte og få ham udleveret, så man kan få en prøvesag ved de danske domstole. Vi har brug for en sag, så vi kan få statueret et eksempel,« siger Peter Skaarup.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har udpeget de mere end 100 personer fra Danmark, som er draget i krig i Syrien, som en af de største terrortrusler mod Danmark netop nu. Siden trafikken til Syrien begyndte, har PET og skiftende justitsministre truet med, at de danske myndigheder vil retsforfølge de såkaldte Syrien-krigere. Hidtil er der dog ikke blevet rejst en eneste straffesag mod en dansk Syrien-kriger.

»Derfor er det vigtigt, at vi får en retssag mod en af dem, så der kan blive sendt et klart signal til de her krigere om, at de bliver retsforfulgt. Indtil videre har signalet været, at der ikke sker noget, hvis man tager i krig i Syrien,« siger Peter Skaarup.

Der har været en række udfordringer ved at skulle rejse straffesager mod de danske Syrien-krigere. Blandt andet har det været uvist, hvorvidt det var i strid med dansk lovgivning at deltage i borgerkrigen, ligesom det helt åbenlyst er svært at sikre beviser inde fra Syrien.

Professor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet, der er en af Danmarks førende eksperter i straffeloven, påpeger dog, at der kan rejses en straffesag i Danmark mod en kriger, der har tilsluttet sig netop Islamisk Stat.

»Det er formentlig strafbart efter dansk ret at deltage i militær virksomhed under Islamisk Stats faner. Jeg mener, at det er en overtrædelse af straffelovens bestemmelse om bistand til fjenden, hvilket i hvert fald må være tilfældet efter Folketingets beslutning om at deltage aktivt i den militære konflikt med udsendelsen af jagerflyene og senest flyenes deltagelse i missioner. Antiterrorlovgivningen kan jo også komme ind i billedet,« påpeger Jørn Vestergaard.

Hos Dansk Folkeparti mener Peter Skaarup, at Justitsministeriet bør nedsætte et særligt rejsehold, der skal forsøge at efterforske og rejse sager mod Syrien-krigerne.

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp påpeger, at sagen med den 19-årige danske statsborger understreger alvoren af problemet med Syrien-krigerne.

»Der måtte på et tidspunkt dukke en sag op, hvor en dansker blev anholdt mistænkt for at have kæmpet med Islamisk Stat. Det er ikke overraskende. Det her problem accelererer, og det er noget, som man skal tage meget alvorligt. Både hvad angår krigerne, som opholder sig i Syrien, men også med hensyn til de hjemvendte krigere,« siger Ranstorp.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S).