Selv om risikoen for ebola-smitte fortsat er lav i Danmark, står beredskabet klar. I Sverige blev systemet testet i weekenden, men det var falsk alarm.

De gule heldragter er lagt frem, og de særlige højisolationsstuer på Hvidovre Hospital og Skejby Sygehus er blevet gået efter i sømmene, så alt står klar, hvis en dansker bliver smittet med ebola.

I weekenden blev en svensk mand indlagt i Stockholm med mulige symptomer på den dødelige sygdom, og i Danmark er beredskabet klart, hvis der skulle opstå mistanke om, at den frygtede sygdom er kommet til landet.

»Det danske beredskab fungerer på den måde, at hvis en læge mistænker en patient for at være smittet, så ringer man til os, og hvis vi mener, at der er grund til at mistænke ebola, så tager vi vedkommende ind på en enestue, iført »rumdragter« og tager nogle prøver, som vi sender til Statens Serum Institut,« fortæller overlæge Gitte Kronborg, der er beredskabsansvarlig for infektionssygdomme på Hvidovre Hospital.

Hun oplyser, at man kun i ét tilfælde har sendt en ebola-prøve til Statens Serum Institut, og den viste sig at være negativ.

»Vi har også fået nogle få forespørgsler fra læger, fordi de bliver bekymrede, hvis der er en, der kommer hjem fra Afrika med feber. Så spørger vi ind til situationen og hører, hvor de har været i Afrika - og indtil videre har ingen af patienterne været i de smittede områder,« siger Gitte Kronborg.

Den svenske patient, der blev indlagt i weekenden, havde været i Vestafrika, hvor ebolaen florerer, men mandag konstaterede lægerne, at der var tale om falsk alarm.

Overlægen fra Hvidovre Hospital vurderer ligesom Statens Serum Institut, at risikoen for, at ebola-smitten kommer til Danmark, er meget lille. Hvis det alligevel skulle ske, føler hun sig ret sikker på, at overlevelseschancen er høj, når man bliver behandlet på et dansk sygehus.

I Vestafrika overlever kun omkring hver anden smittede patient.

»Vi tror helt bestemt, at det hjælper på overlevelsesmulighederne, at vi har bedre forhold og mere højteknologisk udstyr til for eksempel væskebehandlinger og blodtransfusioner, og hvis patienterne ikke kan trække vejret, så kan vi lægge dem i en respirator,« siger overlæge Gitte Kronborg.

Symptomerne på ebola er høj feber, muskelsmerter, hovedpine og ondt i halsen. Siden får man diarré og opkastninger, lever- og nyresvigt og svære blødninger i de indre organer og i huden.

Sygdommen har indtil videre i år kostet over 1.500 mennesker livet. Der er endnu ikke udviklet en effektiv kur mod ebola.