Brødremenighedens by, Christiansfeld, er kommet i fint selskab. Lørdag har UNESCO sat byen på sin liste over verdensarv med pyramiderne i Egypten og Den Kinesiske Mur.

En af de mest særprægede byer i Danmark har lørdag fået det internationale samfunds højeste anerkendelse.

På et møde i Bonn har UNESCOs Verdensarvskomite valgt at placere Christiansfeld på listen over bevaringsværdige byer, bygningsværker og naturområder.

»Christiansfeld er nu blevet et verdensnavn. Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke brødremenighedsby,« siger Kolding Kommunes borgmester, Jørn Pedersen (V) i en skriftlig kommentar.

»Rigtig mange mennesker har en aktie i, at det er lykkes. Men når det kan ske, så er det jo reelt, fordi vores daværende konge, Christian 7., gav lov til, at Brødremenigheden måtte opføre den unikke bymidte. Det blev starten på det, som nu er verdenskulturarv. Jeg ser frem til, at både turister og resten af Danmark vil få øjnene op for det helt særlige, der er i Christiansfeld,« siger han.

Christiansfeld er en ung by, grundlagt i 1773 af den Herrnhutiske Brødremenighed, en kristen bevægelse med rødder i nutidens Tyskland og Tjekkiet, der fik lov af Christian 7. til at bygge en by i Danmark. Byens centrum er næsten 250 år senere fortsat præget af den strenge, retvinklede byplan, som brødremeningheden udlagde, og som var helt unik i Danmark på det tidspunkt.

Det er netop Christiansfelds status som idealby, der sammen med de velbevarede bygninger nu har skaffet den plads på verdensarvlisten.

Brødremeningheden er stadig til stede i byen, og præst Jørgen Bøytler glæder sig sammen med borgmesteren over hæderen, som han håber, vil bringe fremgang til byen.

»Det sætter også Brødremenigheden på landkortet. Folk vil få øjnene op for, at Christiansfeld er mere end honningkager. Hvis der kommer flere medlemmer, vil det kun være glædeligt, men det er ikke et mål i sig selv. Det er vigtigt for os, at kirken er for alle, også dem der ikke er medlem,« siger præsten.

Med Christiansfelds nyudnævnelse, indtager Danmark i alt syv pladser på UNESCOs verdensarvsliste. Foruden Christiansfeld er Jellingestenene, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Vadehavet, Stevns Klint og Ilulissat Isfjord i Grønland at finde på listen.

Internationalt er der mere end 1.000 steder på listen, heriblandt Pyramiderne i Giza, Den Kinesiske Mur, Notre Dame i Paris og Roms historiske bymidte.