'Europas bedste sted at leve?'

Sådan lyder en del af overskriften i en artikel om Danmarks tredjestørste by, Odense, der har fundet vej til spalterne i den store britiske avis The Guardian.

Og svaret på spørgsmålet får man delvist, hvis man bevæger sig længere ned i artiklen, der omhandler Odenses tranformation fra industriby med brede veje til biler til en by, der huser en cykelkultur, som nærmest slår Københavns.

'Danmarks tredjestørste by har transformeret sine fremtidsudsigter ved at gøre sig selv til et sted, man har lyst til at bo og investere. I hjertet af byens forandring er et ekstraordinært engagement til at få hele byen til at cykle.'

Sådan lyder indledningen på artiklen, som efterfølgende tager læseren på en tur gennem Odenses transformation.

81 procent børn cykler
Den store britiske avis har haft en journalist i Odense for at se nærmere på, hvad det egentlig er, der foregår i byen. Og som man kan læse af indledningen, så ser journalisten den voksende og imponerende cykelkultur i byen som et billede på og en nøgle til Odenses succes.

Det bliver beskrevet, hvordan selv helt små børn cykler i skole, noget som Cykelforbundets formand, Claus Bondam, medgiver avisen ville være svært i København, der ellers længe har fremstået som verdens fremmeste cykelby.

'Mest imponerende er det, hvor mange der cykler, med 81 procent af børn, som cykler i skole og træningsprogrammer, der skal sikre at selv to-årige småbørn cykler til og fra børnehave på en balance-cykel,' skriver avisen, der nævner byens '20, 20, 20'-cykelprogram.

'Vi er en meget gennemsnitlig by'
Her er planen, at antallet af cykelister skal forøges med 20 procent, der skal være 20 procent færre cykelulykker for en simpel pris på bare 20 millioner kroner.

Troels Andersen, der er leder af Odenses cykelprojekter, fortæller til avisen, at mange byer rundt om i Europa bør kunne efterligne Odenses eksempel.

»Vi er en meget gennemsnitlig by. Der er hundredvis af byer som Odense rundt om i Europa. Så det er interessant, der kunne være hundredvis af byer som Odense - over det hele,« siger Troels Andersen til avisen.

Hvis du selv vil læse hele The Guardians artikel om Odense, så kan du finde den her.