I maj 2015 blev 91 hunde fjernet fra deres ejer. Onsdag, 834 dage senere, skal den tiltalte kvinde i sagen for retten.

»Det er det værste tilfælde af vanrøgt, jeg har set i mine 12 år som dyrlæge.«

Sådan karakteriserer Rikke Lee-Christensen den dyremishandling, hun blev førstehåndsvidne til i maj 2015, hvor 91 hunde blev fjernet fra en landejendom ved Hyllinge på Vestsjælland.

Onsdag er der faldet et foreløbigt punktum i sagen, der er blevet kaldt Danmarkshistoriens værste dyreværnssag, når en kvinde i 30’erne skal for retten i Næstved, tiltalt for groft og uforsvarlig vanrøgt af hunde og for at avle hunde uden tilladelse. Hun undgik fængsel - det kan du læse mere om her.

Rikke Lee-Christensen, der er direktør i dyreværnsforeningen Dyreværnet, var i maj 2015 internatleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde, der tog imod 63 af de 91 vanrøgtede hunde.

Hun var med til at udarbejde en politianmeldelse mod den tiltalte kvinde i sagen, og hun er også indkaldt som vidne i sagen. Hun glæder sig over, at sagen nu kommer for retten, for synet der mødte hende for to år siden, sidder stadig på nethinden.

»Hundene var omvandrende bakteriebomber. Afføringen sad overalt i pelsen, og det betød, at de havde infektioner overalt; i trædepuder, hud, øjne, øre og luftveje. Det kostede os blod, sved og tårer at få hundene på ret fod igen,« siger Rikke Lee-Christensen.

Går efter fængselsstraf

En håndfuld hunde måtte desuden aflives med det samme.

»Én hund måtte aflives efter en time, fordi den havde så voldsomme kramper. En anden unghund havde haft et brækket ben i længere tid, så hele bevægeapparatet var underudviklet, den krabbede sig rundt, og den aflivede vi også. Men i betragtning af hvor mange hunde vi modtog, så var det faktisk overraskende få vi måtte aflive,« siger Rikke Lee-Christensen.

Maria Jepsen, specialanklager ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi oplyser, at hun vil nedlægge påstand om fængselsstraf, men hun vil ikke på forhånd udtale sig om, hvor hård en straf kvinden skal have.

»Vi har aldrig før haft en sag med vanrøgt af et så stort antal hunde, så der er ikke præcedens i denne type sager. Den vigtigste del af straffen er dog påstand om, at kvinden ikke må have med dyr at gøre igen, så vi undgår lignende situationer i fremtiden,« siger Maria Jepsen.

Risikerer et års fængsel

Folketinget vedtog sidste sommer en stramning af dyreværnsloven, så straframmen blev fordoblet og i dag giver op til to års fængsel. Den stramning kommer ikke i spil i denne sag, da forholdet er begået, før stramningen blev vedtaget.

Rikke Lee-Christensen ærgrer sig dog over, at der er gået så lang tid med sagsbehandlingen.

»I al den tid har kvinden jo haft mulighed for at fortsætte med at avle hunde under de her katastrofale forhold,« siger hun.

Specialanklager Maria Jepsen forklarer, at sagen på grund af sin grove karakter både har været forelagt Det Veterinære Sundhedsråd og Statsadvokaten, og det har trukket sagsbehandlingen ud.

Sagen blev berammet til at skulle for retten 1. marts i år, men blev aflyst, da tiltaltes daværende forsvarer var forhindret i at møde i retten, og siden har den tiltalte kvinde skiftet forsvarer, så sagen er blevet yderligere forsinket.

»Jeg havde gerne set sagen afgjort i starten af året, men der har bare ikke været muligt i den her sag. Vi har løbende ført tilsyn med adressen, og der har ikke været noget, og vi har ikke fået anmeldelse om nye forhold,« siger Maria Jepsen.

Det er ikke lykkedes BT at få en kommentar fra tiltaltes forsvarer.