Danmarks rigeste familie har forøget formuen med over 13 milliarder kroner det seneste år. Det har gjort, at familien befinder sig i en formueliga for sig selv – hvilket også kan ses i deres forbrug, vurderer ekspert.

108 millioner kroner. Så meget betalte Lego-arvingen Agnete Kirk Thinggaard, da hun i 2010 købte det smukke Julianelyst gods ved Horsens. Mellem Esbjerg og Grindsted har hendes storesøster Sofie Kirk Kristiansen opført et jagtslot og en dyrepark. Og ved Kerteminde på Nordfyn ejer deres bror Thomas Kirk Kristiansen et stort stutteri og er i øvrigt ved at opføre en kæmpe golfbane tæt på. Alene golfbanen har han indtil videre brugt over 400 millioner kroner på, har TV2 Fyn beskrevet.

Danmarks rigeste familie, familien Kirk Kristiansen, der ejer Lego, holder sig bestemt ikke tilbage, når det gælder forbrug. Især deres store interesse for heste fylder en del. BT har tidligere lavet en opgørelse, der viser, at familien har heste for over 161 millioner kroner.

Men der er bestemt også økonomisk råderum til at forbruge. Alene sidste år forøgede familien sin personlige formue med over 13 milliarder kroner. Det viser det seneste regnskab for familiens bugnende pengetank Kirkbi, som tirsdag er offentliggjort.

Kirkbi investerer i en række forskellige selskaber. Og selv om blandt andet investeringen i Falck ikke har vist sig helt så god på det seneste, og familiens indtægter i det britiske grundet et svækket britisk pund er mindre, end de kunne have været, så har Lego haft så godt et år, at det har opvejet de knap så gode investeringer.

Det forklarer journalist og forklarer forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Lego og familien Kirk Kristiansens formue.

»Det er jo i virkeligheden et meget stærkt regnskab. Det bekræfter, at Kirkbi bliver Danmarks vigtigste, private investeringsselskab,« siger han.

Samlet er Kirkbis aktiver nu oppe på 86 milliarder kroner, men i virkeligheden er familiens formue langt større. Familien ejer gennem Kirkbi  hele 75 procent af familievirksomheden Lego, som Kjeld Kirk Kristiansens farfar Ole Kirk Christiansen grundlagde.

Og producenten af de små plastikklodser er de seneste mange år blevet så vild en succes, at milliarderne vælter ind hos både Lego og den jyske familie.

Valgte familien at sælge Lego nu, ville deres formue være gigantisk. Det amerikanske finansmagasin Forbes har for nylig anslået familiens samlede formue til at være på knap 144 milliarder kroner, hvilket gør familien til verdens 35. rigeste.

Familien har de seneste mange år tronet solidt på førstepladsen som Danmarks rigeste familie, og overskuddet i Kirkbi er da også af en kaliber som ikke ses hos andre danske familier.

»Der er ingen andre, der slår dem. De er i en liga for sig. Anders Holch Povlsen (Bestseller-ejer og Danmarks andenrigeste mand, red.)  og Lars Larsen (ejer af Jysk og  Danmarks fjerderigeste, red.) er slet ikke i den liga,« siger Søren Jakobsen og tilføjer, at familien tilsyneladende også er lidt mere villig til at bruge løs af pengene på deres fornøjelser end flere af de andre danske rigmænd.

»Thomas er ved at lave en golfbane, som løber op i flere hundrede millioner. Og vi har lige set, at Agnete har købt en ny hest. Den hest vil jeg skyde på vil have kostet langt over 10 millioner – nok over 20 millioner kroner,« siger han.

En ekspert i hestesport har overfor BT vurderet, at den omtalte hest, som du kan læse om i denne artikel, sandsynligvis har kostet over 20 millioner kroner.

»Dette er sådan noget, man kan gøre, når man har mange penge – og i denne sammenhæng har lego-familien ubegribeligt mange penge,« forklarer Søren Jakobsen.

Ifølge Søren Jakobsen har både Billund, Horsens og Kerteminde kommuner glæde af Lego-familiens formue, der sender en del skattekroner ned i de tre kommuners kasser.