Preben Hertoft, som blev Danmarks første professor i sexologi, er død, skriver Politiken. Han blev 89 år gammel.

Han efterlader sig hustruen Nanna Hertoft, sønnen Michael Hertoft og adskillige børne- og oldebørn.

Preben Hertoft har om nogen kendt til danskernes seksuelle problemer.

Lige fra de mere udbredte som manglende rejsning eller for tidlig sædafgang, til de mere komplicerede hos mennesker, der ønsker et nyt køn, eller som er dømt for en seksualforbrydelse.

Hos ham på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet og siden i hans private praksis har hundredvis af ulykkelige lettet deres hjerte.

Men også for de mange, som aldrig har mødt ham personligt, har hans åbenhed i interview og bøger medvirket til at nedbryde tabuer og fordomme.

Vejen ind i sexologien fandt Preben Hertoft nærmest ved et tilfælde, for i første omgang faldt valget på psykiatrien efter den medicinske embedseksamen i 1955.

Gennem en årrække var han ansat på Rigshospitalets psykiatriske afdeling, hvor hans chef, Kirsten Auken, indførte den kliniske sexologi og opfordrede den unge reservelæge Hertoft til at skrive disputats om sexologiske problemer.

Der skulle dog gå en årrække, før Danmark i 1986 fik sin første egentlige klinik, Sexologisk Klinik på Rigshospitalet. Her blev Preben Hertoft leder og senere overlæge. I 1994 blev han Danmarks første professor i klinisk sexologi.

Preben Hertoft har udgivet flere lærebøger, men hans forfatterskab rækker ud over det lægefaglige.

Bogen "Det er måske en galskab" om seksualreformbevægelsen i mellemkrigstiden udkom i 1983, mens "Sexologisk opslagsbog" udkom i 1989.

I 2006 udgav han erindringsbogen "Undren og befrielse", og to år senere fulgte essaysamlingen "De uventede gaver".

Med til billedet af Preben Hertoft hører historien om den unge amerikanske soldat Chris, der kom til Danmark i begyndelsen af 1950'erne, og som den første i verden fik en kønsskifteoperation.

Hun tog navnet Christine, og indtil sin død i 1989 bevarede hun kontakten med Hertoft.

/ritzau/