Danske forskere bliver snart de første i verden til at lave forsøg med kunstigt dyrkede hjerneceller til mennesker. Sundhedsdekan Allan Flyvbjerg er kritisk. Han mener, at der skal gå flere år endnu, inden stamcelleterapi kan blive en realitet.

Efter mange års forskning i stamceller, er de danske forskere klar til at lave forsøg på mennesker, skriver videnskab.dk.

Inden for de nærmeste par år vil forskerne forsøge at behandle danske sklerosepatienter med hvid substans, der er skabt af patientens egne stamceller.

Hvid substans er en betegnelse for væv i centralnervesystemet, der har farven hvid.

Professor og sundhedsdekan ved Aarhus Universitet Allan Flyvbjerg, der har fulgt stamcelleforskning i mange år, er kritisk over for forsøgene.

»Der er ikke noget, jeg hellere vil, end at vi bliver i stand til at kurere de her sygdomme, men jeg tror, at der kommer til at gå nogle flere år endnu, da der stadig er mange forhindringer, der skal overkommes, inden stamcelleterapi bliver en realitet. Blandt andet rammer mange af sygdommene, som eksempelvis sygdomme i hjernen og nervesystemet, et utroligt komplekst væv, hvilket gør det meget svært for forskerne,« fastslår Allan Flyvbjerg.

Sundhedsdekanen mener, at det vil være mere realistisk at starte med at lave brusk og knogler med stamceller i stedet for at begynde på at kurere komplekse sygdomme.

Københavns Universitet og Rigshospitalet har dannet en forskningsgruppe med nogle af verdens bedste forskere på området til forsøgene.

En af de bedste stamcelleforskere i verden, Steven A. Goldman, forklarer, at de efter talrige succesfulde forsøg på dyr er klar til at lave forsøg på mennesker.

Stamcelleforskeren fra USA påpeger, at det for to år siden lykkedes at indsætte stamceller, der kan lave hvid substans, i hjernen på mus. Nu er tiden kommet til at lave forsøgene på mennesker, mener Steven A. Goldman.

Håbet er, at de første forsøg på at behandle patienter med sklerose vil være på vej til næste år.

Det første forsøg vil blive udført i New York, hvor forskerne vil indsætte fosterstamceller, der kan danne hvidsubstans, i hjernen på sklerosepatienter.

Forsøget er endnu ikke kommet i gang, fordi det venter på tilladelse fra relevante amerikanske myndigheder.