Danmark og Grønland gør sig store anstrengelser for at erobre Nordpolen og et kæmpe stykke af havbunden under Det Arktiske Ocean. Regeringen og landsstyret har netop fremsat et fælles krav om et område på 62.000 kvadratkilometer uden for 200 sømilzonen fra Grønlands kyst og norske Svalbard.

Det svarer til halvanden gange Danmarks areal, skriver b.dk.

Grønland-Danmark har torsdag afleveret den videnskabelig dokumentation til den internationale Kommissionen for Kontintalsoklens Grænser (GLCS). Dermed mener regeringen og landsstyret, at de 62.000 kvadratkilometer, der strækker sig fra 200 sømileszonen på den anden side Nordpolen tilhører det danske kongerige. Det skriver udenrigsministeriet og Grønlands Selvstyres Udenrigsdirektorat i en pressemeddelelse.

Læs også: Mission til Arktis skal sikre dansk krav

Det videnskabelige datamateriale er afleveret til FNs generalsekretær. Det sker i henhold til FNs Havretskonvention fra 1982, som Rigsfællesskabet ratificerede i 2004. Danmark-Grønland kæmper med Norge, Canada, USA og Rusland om de potentielle store mængder uopdagede olie, naturgas og mineraler, der menes at være under havbunden i Det Arktisk Ocean.

Uenigheden er i de senere år blevet mere og mere intens i takt med, at den globale opvarmning får havisen til at smelte i store områder, især om sommeren. Dermed åbner Det Arktiske Ocean sig for nye sejlruter og på både kort og lang sigt muligheder for at lede efter råstoffer.

De dansk-grønlandske krav overlapper Norges kontinentalsokkel uden for 200 sømiles zonen.