De danske stjernehjernerne tager i stigende grad ud af landet og bliver der for at arbejde. Og for mange er den internationale virkelighed så god, at de ikke vil hjem igen.

Hvert år forlader mere end 20.000 danskere landet for at få et arbejde eller en uddannelse. Og for en stadigt stigende andel af de veluddannede danskere bliver det et permanent farvel til det danske arbejdsmarked. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mest markant er udviklingen hos ingeniørerne.

En rundspørge blandt foreningens udrejste medlemmer viser, at knap halvdelen slet ikke forventer at vende hjem til Danmark.

- Eventyret med at komme ud og lære noget nyt oven i det, som man kan i forvejen, driver mange. Det er ikke overraskende for mig, at mange af vores medlemmer er bosat ude. Det, der overrasker mig, er stigningen i antallet af dem, der ikke har tanker om at komme hjem, siger formanden for Ingeniørforeningen, IDA, Frida Frost til Jyllands-Posten.

IDA’s tilsvarende undersøgelse fra 2005 viste, at der dengang kun var 22 pct., som hverken forventede at komme til at betale deres skat eller bruge deres kompetencer i Danmark.

- Det kan være svært at vende hjem, fordi man efter flere år har fået større udsyn og ansvar. Vi og arbejdsgiverne skal sikre og forbedre muligheden for et spændende job, når man kommer hjem. Der har vi en udfordring som forening, siger Frida Frost til Jyllands-Posten.

Men det er ikke bare ingeniørerne, der bliver væk fra Danmark. En fjerdedel af alle danskere, som har forladt Danmark for at læse eller arbejde, er stadig ikke kommet hjem efter 10 år.