Danske par er nødt til at søge til udlandet efter donoræg. En højere kompensation kan få flere kvinder til at donere deres æg, mener professor.

Mangel på donoræg tvinger danske par til udlandet, når drømmen om at blive gravid uden lægelig hjælp brister. Det skriver Jyllands-Posten.

I fjor brugte op mod 300 danske par store summer på at rejse udenlands for at købe donoræg og fertilitetsbehandling. Men samtidig med at danske barnløse par er nødt til at rejse ud af landet for at blive behandlet med donoræg i lande som Spanien, Rusland, Tjekkiet og Grækenland, valfarter flere tusinde udenlandske par, enlige og lesbiske til Danmark for at få behandling med dansk donorsæd, som der er masser af herhjemme. Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen blev der i fjor udført 6.700 fertilitetsbehandlinger på udenlandske kvinder.

Læs mere om insemination med donorsæd - på Alt om Børn.dk

En række fagfolk kritiserer de nuværende skrappe regler for ægdonation og efterlyser, at der tilbydes ægdonorerne en større økonomisk kompensation end i dag. For mens en spansk kvinde får omkring 8.000 kroner for at donere et æg, får en dansk kvinde det samme som en sæddonor, højst 500 kroner pr. donation.

- Det er næsten at gøre grin med ægdonoren, for der er langt flere og betydelige gener forbundet med at donere æg, siger Peter Humaidan, der er professor og lægelig leder af Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital.

Oprindeligt blev den lave kompensation indført for ikke at gøre æg til en handelsvare og for at undgå, at kvinder skal donere æg af økonomisk nød.

Jacob Birkler, som er formand for Etisk Råd, anerkender, at der kan være grund til at øge kompensationen.

- Men vi skal fastholde den danske tradition om, at der ikke skal ligge et økonomisk incitament til grund for eksempelvis æg, sæd, blod, organer, etc., siger han til Jyllands-Posten.

BNB

Læs mere:

Alt om Børn.dk: Sådan undersøger man for ufrivillig barnløshed

Alt om Børn.dk: Årsager til ufrivillig barnløshed