En stigende mængde af danskernes affald går til genanvendelse, og det får importen af affald til at stige, viser tal fra Miljøstyrelsen. Importen af skrald bør stoppes, lyder det fra Enhedslisten.

Danskerne er blevet gode til at genanvende skrald i stedet for at brænde det af.

Genanvendelsen betyder dog, at brændeovnene på landets 27 største forbrændingsanlæg står uden affald at fyre med, og det får importen af skrald til at stige, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge tal fra Miljøstyrelsen er mængden af importeret affald således steget fra 16.000 ton i 2011 til over 250.000 ton i 2014. Med myndighedernes plan om, at 50 procent af danskernes husholdningsaffald skal genanvendes i 2022, vil importen af skrald formentligt også stige de kommende år, beretter Rasmus Toft fra Miljøstyrelsens afdeling for jord og affald.

»Det er positivt, at vi genanvender mere af affaldet, men det betyder ikke, at forbrændingsanlæggene forbrænder mindre affald. De er derfor nødt til at finde alternativer til det danske affald,« siger han til avisen.

Trods mangel på affald at fyre med i ovnene på landets allerede eksisterende forbrændingsanlæg, opføres i øjeblikket et stort, nyt forbrændingsanlæg i København, der skal stå færdigt i 2017. For at have skrald nok at putte i de nye ovne er forventningen, at omkring 100.000 ton affald skal importeres årligt. Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen (Ø), kalder projektet for »en regulær skandale«. Han siger til avisen, at man i fremtiden skal fokusere langt mere på sortering og genanvendelse af affald, og at det derfor er farligt at lave nye store anlæg. Dertil tilføjer ordføreren, at lande bør øge genbruget og selv stå for håndteringen af restaffald.

Danskernes genanvendelse af husholdningsaffald er ifølge tal fra Miljøstyrelsen steget fra 37 procent i 2011 til 41 procent i 2013.