I Danmark har folk med handicap en langt mindre chance for at komme i arbejde end i Sverige og Tyskland. Nyt studie viser, at problemet skyldes manglende overblik på området.

Danmark halter efter sine nabolande, når det handler om at få handicappede i arbejde. Det viser en netop færdiggjort ph.d.-afhandling.

- Der er tale om en udpræget projektkultur, hvor den ene hånd ikke ved, hvad den anden laver. Nogle projekter fungerer godt, andre mindre godt, men ingen samler op, evaluerer og giver det overblik, som kunne føre til bedre resultater, siger Pernille Steen Lenzner, som er forfatter til afhandlingen og tilknyttet Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet (RUC).

Hendes studium dokumenterer, at beskæftigelsesprocenten for mennesker med handicap og nedsat arbejdsevne er 26 i Danmark, mens den til sammenligning er 50 procent i Sverige.

Landsformand for Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen, kan sagtens genkende konklusionerne og ønsker sig, at der nu må blive gjort en bedre indsats for at samle trådene.

- Der har været sat mange skibe i søen gennem tiden omkring arbejdsmarked og mennesker med handicap. Problemet er jo, at når projekterne ophører, ophører de gode ideer, der er kommet frem, og de gode måder at gøre tingene på, siger Susanne Olsen.

Problemerne med den manglende fælles strategi for at få de handicappede i arbejdstøjet bliver heller ikke bedre af, at det danske system ifølge Pernille Steen Lenzner bliver betragtet som et »verdensmester«-system.

- Man er ikke særlig modtagelig over for inspiration fra andre lande. Og på ledelsesniveau bliver handicapområdet prioriteret lavt i jobcentrene, fordi der mangler klare mål for indsatsen, siger Pernille Steen Lenzner.

Hos Det Centrale Handicapråd, som rådgiver regeringen og Folketinget på handicapområdet, ser formand Tue Byskov Bøtkjær potentiale i de eksisterende initiativer på området.

- Vi har tilsyneladende et system i dag, der mangler klart fokus, klart overblik og en klar prioritering. Jeg mener bestemt, der er plads til forbedringer. Vi kan nå rigtig langt med de ressourcer, som allerede findes i systemet, når bare vi bruger kræfterne rigtigt, siger han.

Tue Byskov Bøtkjær mener, det er vigtigt at lytte til både borgerne og virksomhederne, hvis systemerne skal laves om.

Hos Dansk handicap forbund, oplever man, at virksomhederne i mange tilfælde slet ikke kender til mulighederne for at hjælpe de handicappede i arbejde.

- Vi oplever, at når vi går ud og taler med virksomheder, kender de ikke til mange af de ordninger, der eksisterer og har eksisteret i mange år. Man kan derfor konkludere, at budskabet ikke kommer godt nok ud, siger Susanne Olsen.

Cirka 700.000 personer har et vedvarende helbredsproblem eller handicap i Danmark.