Danmark er Nordens hashcentral

Hashfangsten fra 2012 har slået ny rekord i både Norge og Sverige, og Danmark er så godt som altid transitland.

Michael Korsgaard Nielsen og Anders Højberg KampTre norske smuglere kom søndag aften i ildkamp med politiet, da de forsøgte at smugle 250 kilo hash ud af Danmark. Én smugler mistede livet, da hashtransporten blev forhindret i at forlade Danmark, men i langt de fleste tilfælde har smuglerne bedre held med sig, skriver Berlingske.

Norske såvel som svenske toldmyndigheder melder om store mængder indsmuglet narko fra Danmark, hvilket afspejles i begge landes rekordstore narkofangster i 2012.

- Det er svært at lave en opgørelse, men mit bedste skøn er, at 90 procent af al beslaglagt hash i Sverige er kommet gennem Danmark, siger Lars Hansson, der er narkotikaspecialist i det svenske toldvæsen.

Norge laver ikke opgørelser over narkotikaens vej ind i landet, men underdirektør i det norske toldvæsen Geir Høiseth vurderer, at Danmark har lagt asfalt eller farvand til størstedelen af beslaglæggelserne.

- Langt det meste har været gennem Danmark. Jeg vil tro, at niveauet i Norge og Sverige er det samme, siger han.

I Sverige forventer man, at mængden af beslaglagt hash i 2012 når op på 1,2 ton. Det er omtrent dobbelt så meget som 2010 og 2011 tilsammen. Narkofangsten som helhed tegner også til en ny rekord.

I Norge har antallet af beslaglæggelser aldrig været højere, men mængderne i de enkelte beslaglæggelser er mindre end tidligere, og politiet ser det som et udtryk for, at smuglerne forsøger at sprede risikoen.

Hvor transporten til Sverige næsten udelukkende foregår ad Øresundsbroen, tages vandvejen også i brug mod Norge. Præcis som de tre nordmænd forsøgte søndag aften.

- Vi ved, at der smugles meget fra de danske kyster til Norge, og vi ser det i stor stil. Det kan være til alle havne i Norge, og det har stået på i mange år, siger Leif Vagle, leder af afdelingen for organiseret kriminalitet i Agder Politidistrikt.

Så sent som i november blev der i Nordjylland beslaglagt 545 kilo hash i en lastbil, der var på vej til Norge med færge, dermed har nordjyderne forhindret transporten af knap 800 kilo hash på bare to måneder.

På Christiansborg er man langtfra tilfreds med, hvordan narkotikaen strømmer gennem Danmark til resten af Norden.

- Vi kan ikke være tjent med, at Danmark er transitland. Smuglerne vælger koldt og kynisk en vej, hvor risikoen er lav, og det er den i Danmark, fordi vi ikke har megen grænsekontrol, og fordi straffen for import af hash er lav, siger retsordfører fra Dansk Folkeparti Peter Skaarup (DF).

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08