Kun ét af 2020-målene for naturen opfyldes af Danmark. Det fortæller rapport til naturtopmøde i Mexico.

København/Cancún. Danmark er endog meget langt fra at opfylde FN's naturmål, som skal være nået i 2020.

Det konkluderer en ny analyse fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) og WWF Verdensnaturfonden.

Den præsenteres, mens 193 lande i disse uger er samlet til naturtopmøde i Cancún i Mexico. Konferencen er det 13. partsmøde i FN's Biodiversitetskonvention.

Danmark har foreløbig kun opfyldt 1 af de 20 naturmål, der skal standse tilbagegangen i biologisk mangfoldighed i verden i 2020. Det er mål 16 om adgang til genetiske ressourcer.

- Danmark er bagud, og det skal der ændres på, siger Ann Berit Frostholm, naturpolitisk medarbejder i DN og repræsentant for danske ngo'er i Cancún.

Målene handler om at beskytte truede arter, stoppe ødelæggelsen af sårbar natur, skabe et bæredygtigt landbrug, skovbrug og fiskeri, genoprette ødelagt natur, sikre finansiering til natur og fjerne miljøskadelig statsstøtte.

- Som et af verdens rigeste lande har Danmark hidtil ikke magtet opgaven. Den kan ikke bare skubbes videre til næste generation, siger Ann Berit Frostholm.

For 8 mål er der fremdrift, men ikke nok til at nå målet i 2020. For 8 andre mål er der ingen væsentlige fremskridt overhovedet. For 2 mål (sårbare økosystemer og finansiering) er der deciderede tilbageskridt. Et mål er irrelevant for Danmark.

Fristen var oprindelig 2010. Men hverken Danmark eller andre lande var i nærheden af målet da. Derfor besluttede landene i FN's konvention at skubbe målstregen yderligere ti år.

Alligevel skal Danmark virkelig rubbe neglene for nå de mål, vi har skrevet under på, siger Bo Normander, programleder i WWF.

- Her fire år før tid er vi milevidt fra at opfylde vores forpligtelser over for FN. I regeringsgrundlaget lægger VLAK op til nye ambitiøse naturmål for 2020 og 2030. Det er der i den grad brug for, så naturens tilbagegang kan vendes, mener Bo Normander.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) deltog i weekenden i et formøde for ministre i Cancún, men er rejst videre til Colombia på fremstød for dansk svinekød.

Han oplyser i en pressemeddelelse, at Danmark er gået med i et internationalt samarbejde om at beskytte bier, der er naturens egne bestøvere.

- Vores produktion af fødevarer er afhængig af bestøvning fra bier, sommerfugle og andre insekter.

Alene honningbiers bestøvning i Danmark har en anslået værdi på en milliard kroner årligt, tilføjer Esben Lunde Larsen.

/ritzau/