Men bare rolig...

Flere millioner ton vand fra Lillebælt buldrer ind over Nordfyn lørdag eftermiddag. Men bare rolig. Alt er under kontrol.

Danmark bliver lørdag eftermiddag to kvadratkilometer mindre, når et område på størrelse med 285 fodboldbaner eller med næsten halvdelen af Frederiksberg Kommune bliver oversvømmet.

Det sker, når digerne på den nordfynske kyst, umiddelbart øst for Bogense, åbnes og lukker vandet ind i den nyetablerede fjord ved Gyldensteen Strand.

Ingeniørvirksomheden Grontmij står bag opgaven for Aage V. Jensens Naturfond, der for tre år siden købte de 616 hektar land af Gyldendal Gods og vil gøre stedet til et sjældent naturområde med lavvandet kystlagune, ferskvandssø og rørskov.

- Det, der helt præcist kommer til at ske ved åbningen af diget, er, at to gravemaskiner løfter den 3,5 ton tunge jernplade, som det sidste stykke tid før oversvømmelsen har holdt vandet ude. Og at der umiddelbart bagefter kommer en rivende strøm, siger projektleder og geolog Peter Stockmarr i en skriftlig besked.

Formålet med etableringen af den nye fjord er "at sikre de nuværende naturværdier i området og at genskabe et af Fyns vigtigste fugleområder".

Grontmij har foretaget målinger og kontrolleret fremgangsmåder og materialer for at bygge og forstærke de i alt 3,3 kilometer diger langs indersiden af den nye fjord nær Bogense by.

Peter Stockmarr lægger ikke skjul på, at han glæder sig til, at Bogense-borgmester Mogens Andersen giver signal til digeåbningen og dermed giver havet adgang til den nye kystlagune.

»Det kommer til at tage nogle dage efter åbningen, inden vandet er helt inde i lagunen. Og indtil det er sket, er det en spændende proces, jeg gerne vil holde et vågent øje med,« siger Peter Stockmarr, som understreger, at der hverken vil være fare for publikum eller Bogense by.