Mange af landets vuggestuer og børnehaver forbyder forældrene at komme usund mad i børnenes madkasser.

Der har ifølge lektor i sundhedspædagogik på Aarhus Universitet Kirsten Wistoft især i de seneste fem år været en tendens til, at flere og flere daginstitutioner har forbudt især mad med sukker, skriver Jyllands-Posten.

Men daginstitutionerne overtræder deres beføjelser, når de forbyder madvarer med højt sukkerindhold, vurderer juraprofessor Kirsten Ketchner fra Københavns Universitet.

»Der er jo forskel på, hvad der opfattes som sundt, og hvad der ikke bør være i en madpakke, så en daginstitution kan kun udtrykke en holdning til madpakkernes indhold. Der står jo ikke i beskrivelsen af daginstitutionernes formål, at de skal sikre, at børnene ikke får bestemte madvarer. At forbyde bestemt mad svarer derfor til at forbyde en bestemt frisure,« siger hun til Jyllands-Posten.

Formand for Forældrenes Landsforening FOLA, Dorthe Boe Danbjørg, mener, at meldingen kalder på en nærmere undersøgelse.

»Det bør vi selvfølgelig undersøge nærmere. Sådan fungerer det jo i mange børnehaver og vuggestuer, at man laver en kostpolitik, som man har en forventning om, at forældre retter sig efter. Men hvis de ikke har juridisk grundlag til at gøre det, så er vi nødt til at diskutere, hvad det er for kompetencer, forældrebestyrelser reelt har, hvis de end ikke kan udstikke en kostpolitik,« siger Dorthe Boe Danbjørg.

Hun mener, det er fornuftigt, at daginstitutionerne blander sig i, hvad der er i madpakkerne.

»Jeg mener, det er på sin plads, at forældrebestyrelser udstikker retningslinjer og politikker for forskellige ting i daginstitutioner, herunder også kostpolitikker,« siger Dorthe Boe Danbjørg, der afviser, at der er tale om formynderi.

»I det øjeblik man som forælder indmelder sit barn i en daginstitution, siger man også ja til at indgå i det fællesskab, der er i daginstitutionen. Situationen, hvor man sidder og spiser sin madpakke, kan være svær for nogle af de andre børn, hvis der sidder et barn, som har kage, en Danone-youghurt eller nogle af de andre udskældte ting, der er blevet blacklistet, med,« siger Dorthe Boe Danbjørg, der mener, at et forbud mod søde sager i madpakkerne kan forhindre, at der opstår konflikter mellem børnene.

»Jeg mener ikke, det er formynderisk, for ingen blander sig jo i, hvad forældrene gør, når børnene er derhjemme. Men når barnet er i daginstitutionen er det en del af et fællesskab, og her handler politikkerne om at gøre det, som er bedst for alle børn, når de er der,« siger hun.