Nordmændene og svenskerne er langt bedre til at huske reflekserne, når de bevæger sig ud i mørket. I Danmark er der langt mellem reflekserne, og det kan koste menneskeliv.

Danmark skraber bunden, når det handler om at huske reflekserne, når cyklister, skolebørn og andre bløde trafikanter bevæger sig ud i trafikken i efterårsmørket. Det viser en nordisk undersøgelse, som Børneulykkesfonden og forsikringsselskabet Codan har lavet.

Kun 36 procent af danskerne siger, at de husker reflekserne, mens hele 74 procent af nordmændene er udstyret med reflekser. I Sverige er det 65 procent.

Dorte Eckhoff, der er CSR- og kommunikationschef hos Codan, er målløs over tallene.

»Vi ved, at de i Sverige og Norge har en stærk tradition for trafiksikkerhed, men nordmændene er alligevel dobbelt så gode som danskerne til at sikre sig i mørket. Og når vi samtidig ved, at reflekser øger synligheden over for biler med mere end 100 meter, så er der god grund til at minde danskerne om at blive bedre til det med reflekser. I sidste ende kan det redde liv,« siger hun.

Dorte Eckhoff vurderer, at tallene i undersøgelsen er ret optimistiske, fordi de afspejler danskernes egen opfattelse af, hvor gode de er. Typisk vil de reelle tal være væsentligt lavere, påpeger hun.

Når man kigger på Danmark, er der stor forskel på brugen af reflekser. Knap hver anden nordjyde husker at udstyre overtøjet med de små, selvlysende reflekser, mens det kun er hver tredje københavner.

»Vi oplever desværre ofte, at folk i de større byer ikke tror, at det er nødvendigt med reflekser, fordi der er så meget gadebelysning. Men det er en falsk tryghed - man har lige så meget brug for reflekser i byerne, så bilerne ikke overser folk mellem reklameskilte, butiksbelysning og billygter,« siger Dorte Eckhoff.