Gentagne gange har den demokratiske kandidat Bernie Sanders fremhævet Danmark som et land, USA bør lade sig inspirere af. TV-stationen CNN har derfor besøgt Danmark for at se nærmere på den samfundsmodel, som et stigende antal amerikanere tilsyneladende støtter.

Til de flestes forbløffelse er Danmark igen og igen blevet et samtaleemne under den amerikanske valgkamp.

Oftest kommer ordene om det lille land mod nord ud af den demokratiske kandidat Bernie Sanders mund. Han har erklæret sig som demokratisk socialist og peger på den danske samfundsmodel som en, USA bør lade sig inspirere af. Et synspunkt som flere og flere amerikanske vælgere tilsyneladende støtter, skal man tro meningsmålingerne.

Derfor har den amerikanske TV-station CNN sendt et hold journalister til Danmark for at undersøge, hvad det er for et samfund, Bernie Sanders taler så varmt om. TV-stationen har derfor sat en række kendte og ukendte danskere i stævne for at finde ud af, hvad der gør det danske samfund unikt.

»Gratis« uddannelse og sygesikring

Et af de elementer, som Bernie Sanders har fremhævet er de gratis goder, og dem har CNN derfor set nærmere på.

TV-kanalen fremhæver overfor sine læsere og seere, hvordan Danmark ikke er en klassisk socialistisk planøkonomi, men en markedsøkonomi, hvor borgerne har disse goder. Det gælder for eksempel gratis uddannelse og sygeforsikring samt betalt barselsorlov. Alle goder, som Bernie Sanders fremhæver, men som jo ikke helt er gratis, skriver CNN.

»Danskerne betaler nogle af verdens højeste skatter, blandt andet en skat på 25 procent på alle varer og en topskat på næste 60 procent. Til sammenligning er den amerikanske topskat mindre end 40 procent,« lyder det.

Der er også elementer i den danske model, som amerikanerne aldrig vil se Sanders adoptere. Det gælder for eksempel den danske virksomhedsskat, vurderer CNN.

Se klippet her:

Sanders vil aldrig foreslå...

»Som et lille land er Danmark meget afhængig af handel og har derfor en meget lille told på udenlandske varer. Virksomhederne er ofte reguleret meget lidt. Virksomhedsskatten er meget lavere end i USA,« skriver CNN.

Samtidig understreger TV-kanalen, at der i Danmark ikke findes en minimumsløn, selvom det er almindeligt med høje lønninger sammenlignet med USA.

Af lidt mere skæve observationer fremhæver CNN-reporteren Chris Moody i en video på sin Instagram-profil, hvordan »danskere godt kan lide at bade om vinteren. De opfandt Lego, laver lækkert bagværk, og elsker cykler,« og sådan fortsætter han.

Bernie er overalt i Danmark

Reporteren er desuden overrasket over, hvor meget danskerne går op i den amerikanske valgkamp. På sin profil har han derfor uploadet et billede af en artikel i Berlingske, som netop omhandler Bernie Sanders og den medvind, den demokratiske kandidat i øjeblikket har i USA.

»Jeg rejste til København efter, at Bernie Sanders vandt i New Hampshire, for at se, hvad de synes om vores valgkamp. Bernie er på alle nyhedsflader i Danmark,« skrev Moody til billedet.

Bernie Sanders popularitet er særligt interessant, fordi han allerede inden, han indledte sin valgkamp mod det demokratiske koryfæ Hillary Clinton, var dømt helt ude.

Dengang blev han ikke anset for at have en chance mod den tidligere førstedame og udenrigsminister, og hans holdninger blev set som værende for ekstreme til det amerikanske samfund.

Alligevel tabte Sanders kun med 0,2 procentpoint til Clinton i det første primærvalg i Iowa tidligere på året. Og i New Hampshire blev hans status som en seriøs konkurrent for alvor slået fast, da han slog Clinton med overbevisende 22 procentpoint.

Danmark vender tilbage i valgkampen

De to demokratiske kandidater har tidligere netop diskuteret Danmark og den danske model. Det skete under valgkampen i oktober, hvor Sanders forklarede, hvordan han mener, USA skal lade sig »inspirere af lande som Danmark, Sverige og Norge.«

Til det argument svarede Clinton blot:

»Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark, men det her er USA.«

Danmark har desuden været nævnt i valgkampen i mindre flatterende vendinger blandt de republikanske kandidater. Tidligere i februar lød der for eksempel fra Ted Cruz beskyldninger om, at hans modkandidat i partiet Donald Trump vil bombe Danmark, hvis han bliver USA's næste præsident.

»Vi risikerer at vågne op en morgen og så har Donald - hvis han er præsident - bombet Danmark,« sagde Cruz.