KØB PLUS!

Claus brugte også bioethanol i sin brændeovn: Jeg var en levende fakkel

En halv kop bioethanol. Mere skulle der ikke til, før at 44-årige Claus Fahl pludselig stod i flammer fra brystet og opad. Han havde forsøgt at tænde sin brændeovn med den brandbare væske - præcis som en 77-årig mand fra Fyn, der natten til mandag mistede livet af sine kvæstelser

Claus Fahl fra Nørre Nebel i Vestjylland var dog heldigere end den 77-årige. Uheldet skete 17. november sidste år. Brændeovnen var lige gået ud og var stadig varm, og den 44-årige vindmøllemontør lagde noget ekstra træ på for at tænde op igen.

- Jeg hælder ca. en halv kop bioethanol på træet. Jeg stiller dunken godt af vejen, da jeg godt ved, det ikke er beregnet til optænding af brændeovne. Da jeg tænder væsken, sprøjter den ud i hovedet og brystet på mig, og jeg står i flammer, fortæller Claus Fahl til BT, der derefter væltede to meter baglæns, smadrede et vindue i familiens terrassedør og antændte persiennerne.

Bioethanol er egentlig beregnet til særlige biopejse. Sådan en havde Claus også, men brugte den ikke, da sådan en i følge ham selv pynter mere end gavner. I den normale brændeovn havde væsken dannet en masse dampe. Det var det, der forårsagede det tragiske uheld, som kunne være endt fatalt.

- Jeg løb rundt som en levende fakkel i 6-8 sekunder uden at kunne se noget. Jeg ledte efter badeværelset, men kunne ikke finde det. Jeg var tæt på at besvime, og havde det ikke være for min kone, kunne jeg være brændt op, siger Claus Fahl.

Det var nemlig hans kone, Sanne, der fik Claus slukket med et tæppe og fik ham hevet ud under bruseren, mens familiens 13-årige datter, Pernille, fik slukket ilden fra persiennerne.

- Det føltes unaturligt. Jeg havde ingen smerter. Det var som om, min krop sagde til mig, at vi bare skulle overleve. Selv da jeg stod under bruseren, gjorde det ikke ondt, siger Claus Fahl.

Efterfølgende blev han fløjet til Rigshospitalet, hvor han tilbragte 16 dage i en hospitalsseng. Her helede sårene stort set af sig selv. I dag - mindre end to måneder efter - er Claus næsten kommet sig helt. Kun det nederste af hans ører vil sandsynligvis ikke hele hundrede procent, mens han højst sandsynligt vil komme til at få noget arvæv som følge af de alvorlige andengradsforbrændinger.

- Jeg har været ekstremt heldig. Jeg er normalt en fornuftig mand, men det her var hundrede procent min fejl. Jeg håber, at det her kan være med til, at folk, der ligger inde med noget bioethanol, tænker sig om en ekstra gang og får smidt det skidt ud. For det er jo tydeligvis livsfarligt, siger Claus Fahl og hentyder til ham selv samt den 77-årige, der mistede livet natten til mandag.

Han understreger, at familien har smidt al bioethanol ud, og han lige siden har tændt op i brændeovnen på normal vis.

- Det foregår med sprittabletter, små stykker træ og nogle større stykker træ. Det er, som vi lærte det til spejder og lige efter bogen, siger Claus Fahl.

Sådan tænder du op i din brændeovn

Glem brandbare væsker, når kulden fra på torsdag rammer os igen, og du får brug for at tænde op i din brændeovn. Miljøstyrelsen har udarbejdet en guide for, hvordan du tænder op i din brændeovn, så du samtidig undgår ulykker, men også er med til at fjerne op til 80 % af de sundhedsskadelige partikler, der er i røgen.

1. Tænd op på en helt ny måde

Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem, så du kan tænde i den øverste del. Flammerne skal arbejde sig oppefra og ned som et stearinlys.

2. Brug kun tørt træ

Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ, eller lignende.

3. Sørg for rigeligt luft til flammerne

Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.

4. Tjek at røgen er næsten usynlig

Gå udenfor og se, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt

Kilde: Miljøstyrelsen

Har du også oplevet lignende uheld med brug af bioethanol i almindelige brændeovne, hører bt.dk gerne fra dig. Send din historie til jakf@bt.dk